Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Σήμερα κατεβάζει τρυπάνι το West Capella - Δεν σταματούν οι προκλήσεις από την Τουρκία

Σήμερα κατεβάζει τρυπάνι το West Capella - Δεν σταματούν οι προκλήσεις από την Τουρκία
Το γεωτρύπανο West Capella αναμένεται να αρχίσει σήμερα τη γεώτρηση στον Ονησίφορο, με τους ελέγχους στην πλατφόρμα και τις προπαρασκευαστικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί.
Οι πιθανότητες για ανεύρεση κοιτάσματος φυσικού αερίου ανέρχονται στο 21%, ποσοστό το οποίο θεωρείται αρκετά υψηλό. Με βάση τον προγραμματισμό της Κοινοπραξίας ΕΝΙ - ΤΟΤΑΛ, η γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες.

Δεν σταματούν οι προκλήσεις από την Τουρκία

Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη συνεχίζονται και μάλιστα σε θαλάσσια οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί από τη Δημοκρατία για έρευνα και εκμετάλλευση φυσικού αερίου.
Στην Ανατολική Μεσόγειο έχει συσταθεί ευρύ δίκτυο επιτήρησης και οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται με προσοχή.
Την ίδια ώρα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros εξακολουθεί να πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, νοτιοδυτικά της Πάφου, ενώ στην περιοχή κινείται και φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, προκλήσεις οι οποίες μέχρι στιγμής θεωρούνται από την Κυβέρνηση συνήθεις και οι αναμενόμενες.
Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του στην Κυριακάτικη Σημερινή ανέφερε ότι η υλοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος, δεν εξαρτάται από τις όποιες δηλώσεις ή παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Χριστοδουλίδης: Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η γεώτρηση

Όλα προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό όσον αφορά τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 από την κοινοπραξία εταιριών ENI-TOTAL, ενώ η εταιρία θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις όταν αυτή κρίνει σκόπιμο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο κρατικό ραδιόφωνο για το θέμα της γεώτρησης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Εκείνο που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι όλα προχωρούν ως είχαν προγραμματιστεί. Η εταιρεία θα προβεί σε ανακοινώσεις όποτε θεωρήσουν ότι υπάρχει ανάγκη. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα το φθινόπωρο. Υπάρχουν άτομα από τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που παρακολουθούν καθημερινά και αξιολογούν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις της Τουρκίας και όταν θα πρέπει να γίνει δήλωση, να είστε σίγουροι ότι θα γίνει. Δεν υπάρχει κάτι που να προκαλεί ανησυχία ή να επηρεάζει την υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών. Το Μπαρμπαρός κινείται στην περιοχή μας και η πορεία του παρακολουθείται. Υπάρχουν διαβαθμίσεις ασφαλείας σε σχέση με την πλατφόρμα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών και, επαναλαμβάνω, αυτό γίνεται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα».
 

Το αεροπλανοφόρο «Bush» μπλόκαρε τουρκικές συχνότητες

Η τουρκική νευρικότητα για το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο και τις καλά υπολογισμένες κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στον συγκεκριμένο τομέα ήταν δεδομένη πολύ πριν το γεωτρύπανο του «West Capella» φθάσει στο οικόπεδο 11 για να αρχίσει τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε αναζήτηση φυσικού αερίου, το οποίο υπολογίζεται ότι αποτελεί μέρος του γιγαντιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ.
Οι Τούρκοι ήδη πριν από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων του Κραν-Μοντανά είχαν διαμηνύσει ότι «ενεργειακό παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως τη συμμετοχή τους θα πρέπει να αποκλείεται. Μέσω του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν προαναγγείλει προμήθεια γεωτρύπανου και πλατφόρμας για έρευνες.
Εξ όσων προκύπτουν έως αυτή τη στιγμή, οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται για το οικόπεδο 11, ωστόσο θεωρούν αδιαμφισβήτητη την κυριαρχία τους στο τεμάχιο 6, το οποίο βρίσκεται βορειότερα και έχει, επίσης, παραχωρηθεί στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total - Eni. Οι τουρκικές ασκήσεις και διεκδικήσεις σε μια περιοχή η οποία ξεκινά πέντε μίλια δυτικά της Πάφου και φθάνει να περιλαμβάνει σχεδόν όλη την περιοχή από εκεί έως τον 28ο μεσημβρινό, ο οποίος τέμνει νοητά τη Ρόδο στη μέση, δεν αποτελούν νέα πρακτική αλλά συνιστούν επανάληψη παγίων απόψεων, γνωστών στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Ψύχραιμοι αναλυτές τονίζουν ότι προς το παρόν η Τουρκία δεν μπορεί να αντιδράσει με κάποιον επιθετικό τρόπο στις γεωτρήσεις του οικοπέδου 11. Πιθανή απόφαση για επέκταση των γεωτρήσεων και σε άλλα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί νομίμως από την Κυπριακή Δημοκρατία σε ενεργειακές εταιρείες (οι οποίες αποτελούν υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου με σαφώς ορισμένες υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα) θα άλλαζε ξανά τα δεδομένα.
Επί της ουσίας, πάντως, ο διεθνής παράγων φαίνεται ότι δεν ήθελε να αφήσει την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ στην τύχη. Οι Γάλλοι έστειλαν μια ολοκληρωμένη ομάδα επιφανείας, με φρεγάτες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου («Chevalier Paul» και «Languedoc») που κατέπλευσαν τόσο στο λιμάνι της Λεμεσού όσο και περί το γεωτρύπανο. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα (8-11 Ιουλίου) το γαλλικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησε στην περιοχή κοινή άσκηση με την Αίγυπτο με την ονομασία «Cleopatra '17».
Ηδη μια εβδομάδα προτού ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, νότια του οικοπέδου 11 βρισκόταν το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» και τα πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella». Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια αναδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι οι Δυτικοί δεν ήταν σίγουροι για το είδος αλλά και το εύρος πιθανής αντίδρασης της Τουρκίας.

 Στην Κύπρο για τις φρεγάτες η Γαλλίδα Υπ. Ενόπλων Δυνάμεων

Στην Κύπρο αναμένεται σήμερα Δευτέρα η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που έχουν καταπλεύσει στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής τους στον Λίβανο.
Πρόκειται για μια επίσκεψη με ιδιαίτερο νόημα αφού δεν είναι καθόλου άσχετη με το όλο σκηνικό που των τελευταίων ημερών στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά την έναρξη της γεώτρησης της ΤΟΤΑL.
Η Γαλλίδα Αξιωματούχος θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη.
Το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω της εμπλοκής της ΤΟΤΑΛ στις έρευνες στο οικόπεδο "11" της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κυβέρνηση φέρεται να έχει συνεχή επικοινωνία με το Παρίσι, το οποίο επισκέφθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
 
Πηγές: Αίθουσα σύνταξης thepressroom.gr/ Καθημερινή / sigmalive.com
thepressroom