Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017

Σκληρή ανακοίνωση ελληνικού ΥΠΕΞ σε Άιντε

Σκληρή ανακοίνωση ελληνικού ΥΠΕΞ σε Άιντε
Ανακοίνωση σχετικά με τις τελευταίες αναφορές και συνεντεύξεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντε, εξέδωσε την Κυριακή το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το ελληνικό ΥΠΕΞ, κατηγορεί μάλιστα, τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, πως λειτουργεί σαν εκπρόσωπος της Τουρκίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. Άιντε προβαίνει σε δηλώσεις ως κάποιος που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητής του ΟΗΕ ενόψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητικής θέσης του Εκπροσώπου Τύπου της Τουρκικής Κυβέρνησης. Η φράση του σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Πολίτης", "δεν το είπε ακριβώς έτσι ο κ. Τσαβούσογλου" είναι ενδεικτική της μετακίνησης που κάνει».
Επιπρόσθετα, καλεί τον κ. Άιντε, να διευκρινίσει, «εάν δέχθηκε ή όχι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου την κατάργηση των "παρεμβατικών δικαιωμάτων" και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη μέρα της λύσης, όπως σαφώς δηλώνει ο κ. Άιντε σε μία από τις πολλές του συνεντεύξεις». «Γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το αντίθετο τόσο μέσα στη Διάσκεψη όσο και δημόσια. Εκτός και αν ο κ. Άιντε βρισκόταν σε άλλη Διάσκεψη ή ήθελε να ακούσει διαφορετικά πράγματα», προστίθεται.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ, απορεί ακόμη, «γιατί ο κ. Άιντε δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ελληνόφωνα έντυπα. Περιμένουμε δε πότε θα μιλήσει και σε εφημερίδα της Τουρκίας και θα εξηγήσει τις ευθύνες της τελευταίας για την κατάρρευση των συνομιλιών».