Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Πρώην ρώσος κατάσκοπος «ήταν παρών» στη συνάντηση του υιού Τραμπ με τη δικηγόρο

Ουάσινγκτον: Στη συνάντηση που είχε ο υιός Τραμπ με τη ρωσίδα δικηγόρο τον Ιούνιο του 2016 συμμετείχε επίσης ένας ρωσο-αμερικανός λομπίστας ο οποίος ήταν πρώην αξιωματικός της σοβιετικής αντικατασκοπείας, σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι NBC News.
Το NBC δεν κατονόμασε τον πρώην κατάσκοπο, ο οποίος, όπως ανέφερε το δίκτυο, αρνήθηκε ότι διατηρεί οποιεσδήποτε σχέσεις σήμερα με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, όμως έχει υπηρετήσει στον σοβιετικό στρατό. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ και έχει διπλή υπηκοότητα.
Ο μεγαλύτερος γιος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει παραδεχτεί ότι συναντήθηκε με τη ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ το 2016, η οποία όπως του είχαν πει μπορεί να διέθετε επιβαρυντικές πληροφορίες για την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.
Σύμφωνα με το NBC, η δικηγόρος Νατάλια Βεσελνίτσκαγια συνοδευόταν από έναν λομπίστα όταν πήγε στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν για να συναντηθεί με τον Τραμπ τον νεότερο, με τον Τζάρεντ Κούσνερ –τον γαμπρό του προέδρου Τραμπ, σύζυγο της κόρης του Ιβάνκα– και τον Πολ Μάναφορτ, τον τότε διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα. Σε αποκλειστική συνέντευξή της η Βεσελνίτσκαγια παραδέχτηκε ότι τη συνόδευε τουλάχιστον ένας άνδρας, τον οποίο όμως δεν κατονόμασε.
Το NBC ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι του Κούσνερ και του Μάναφορτ απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, όμως ένας δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ του νεότερου είπε ότι μίλησε με αυτόν τον λομπίστα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Άλαν Φάτερφας, ο άνδρας αυτός ήταν ένας φίλος του Εμίν Αγκαλάροφ, ενός Ρωσοαζέρου τραγουδιστή και επιχειρηματία που είναι πελάτης του Γκόλντστοουν.
Όπως εξήγησε, μίλησε με το πρόσωπο αυτό που συνόδευε τη Βεσελνίτσκαγια: «Είναι Αμερικανός πολίτης. Μου είπε συγκεκριμένα ότι δεν εργάζεται για τη ρωσική κυβέρνηση και μάλιστα γέλασε όταν του έθεσα αυτήν την ερώτηση» είπε.
Ο Φάτερφας είπε επίσης στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι για λόγους ασφαλείας τα ονόματα των προσώπων αυτών δεν δημοσιεύονται, αλλά ότι ο Τραμπ ο νεότερος δεν γνώριζε τίποτα για τον άνθρωπο αυτό όταν έγινε η συνάντηση. Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί, αφού πληροφορήθηκε όσα γνωρίζει σήμερα, ο δικηγόρος απάντησε: «Δεν ανησυχώ καθόλου για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση».