Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Προβοκάτσια από τους Τούρκους: Πρόβα για δήθεν άνοιγμα Βαρωσίων η απόφαση για τους Μαρωνίτες, λένε

Προβοκάτσια από τους Τούρκους: Πρόβα για δήθεν άνοιγμα Βαρωσίων η απόφαση για τους Μαρωνίτες, λένε
Πρόβα για το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων αποτελεί η απόφαση για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, η οποία κάνει λόγο για “βήματα έκπληξη”.
Πρόκειται βεβαίως για προβοκάτσια της εφημερίδας για να δημιουργήσει διχόνοια ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους, ιδιαίτερα στους κατοίκους της πόλης.
Πηγές της τουρκικής εφημερίδας αναφέρουν ότι δήθεν ξεκίνησε η πρωτοβουλία για άνοιγμα μονομερώς της κλειστής πόλης των Βαρωσίων. Οι Ελληνοκύπριοι που ζούσαν στην πόλη πριν το 1974 θα μπορούν να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, αναφέρει, και προσθέτει ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων συζητήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους και πως τους είπαν πως στην περίπτωση που αποτελέσει ένα βήμα προς τη λύση τότε θα το στηρίξουν.
Σύμφωνα με τη Μιλιέτ, θα είναι μια κίνηση παρόμοια με εκείνη του ανοίγματος μονομερώς των οδοφραγμάτων το 2003. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το θέμα είχε συζητηθεί στην Άγκυρα και το 2012. Ο τότε κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου είχε ετοιμάσει πακέτο για άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων αλλά επειδή ξέσπασε η κρίση της Συρίας δεν υλοποιήθηκε.
Σύμφωνα με τη Μιλιέτ η πρόταση συζητήθηκε και στη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, η Άγκυρα αντέδρασε δήθεν θετικά στην πρόταση των Τουρκοκυπρίων και δόθηκαν οδηγίες να ξεκινήσουν εργασίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα το πρώτο βήμα αφορά την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους.
Ανώτατη πηγή είπε στην Μιλιέτ ότι “το άνοιγμα των χωριών αυτών είναι το πρώτο βήμα. Θα δούμε τί θα αντιμετωπίσουμε με τη διαδικασία επιστροφής στα χωριά και θα έχουμε εμπειρία. Το άνοιγμα των τριών χωριών θα είναι προετοιμασία για το άνοιγμα των Βαρωσίων, θα είναι πρόβα.Μετά θα έρθει η σειρά των Βαρωσίων”, είπε.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκτιμάται πως στα τρία Μαρωνιτικά χωριά θα επιστρέψουν 500 άτομα. Εκτιμάται ακόμη πως για να επανέλθει στην παλιά της κατάσταση η πόλη χρειάζεται να ξοδευτούν περίπου 5 δις δολάρια. Η διαδικασία επιστροφής μπορεί να κρατήσει και πέντε χρόνια, αναφέρεται.
Πηγή: mignatioy

http://www.thepressroom.gr/ellada/provokatsia-apo-toys-toyrkoys-prova-gia-dithen