Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Φέρνει στα μέτρα του ο Σουλτάνος την συνθήκη της Λωζάνης

Μπερδεμένος ο Ερντογάν με το μήνυμα της επετείου της υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης
Σε γραπτό μηνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την 94η επέτειο της υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «με τη συνθήκη της Λωζάνης ο τουρκικός λαός κατάφερε να αναγνωριστεί διεθνώς σε διπλωματικό και νομικό επίπεδο».
Στο μήνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει ότι η υπογραφή της συνθήκης, υπήρξε το ιδρυτικό έγγραφο της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Ο αξιότιμος λαός μας παρά τις ελλείψεις, τη φτώχεια, τις αδυναμίες με το έπος της ανεξαρτησίας που έγραψε, κατάφερε αναγνωριστεί διεθνώς σε διπλωματικό και νομικό επίπεδο. Το τουρκικό έθνος με τη συνθήκη της Λωζάνης έσκισε τη συνθήκη των Σεβρών που στόχευε στον αφανισμό των χιλίων χρόνων ύπαρξής του σε αυτά τα χώματα και έπεισε όλο τον κόσμο ότι δεν θα υποχωρήσει ποτέ», έγραψε.
Πάντως, μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης σχολιάζουν ότι «ο Τούρκος πρόεδρος είναι μπερδεμένος με τη συνθήκη της Λωζάνης», καθώς σε παλαιότερες δηλώσεις του την είχε χαρακτηρίσει ‘πανωλεθρία’ και ‘νίκη’ σε εισαγωγικά. Τα αντιπολιτευτικά μέσα υπενθυμίζουν περυσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε συγκέντρωση περιφερειαρχών στην Άγκυρα κατά την οποία είχε πει ότι «ας μην προσπαθεί κανείς να μας πείσει ότι η Λωζάνη ήταν νίκη».
http://www.thepressroom.gr/diethni/fernei-sta-metra-toy-o-soyltanos-tin-synthiki-tis