Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν έχουν νόημα εκφράσεις στο ψήφισμα του ΣΑ που προδικάζουν την επόμενη περίοδο

Δεν έχουν νόημα εκφράσεις στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), οι οποίες προδικάζουν τί θα ακολουθήσει την επόμενη περίοδο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας ότι νωρίτερα ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε καλέσει τα μέρη να σκεφθούν σοβαρά για την πορεία της διαδικασίας από δω και πέρα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας σημειώνει πως “το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για την UNFICYP παρατείνεται κάθε έξι μήνες. Το τελευταίο ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 27 Ιουλίου, περιέχει συγκεκριμένες εκφράσεις που προδικάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο”.

“Η Διάσκεψη για την Κύπρο ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα αποτέλεσμα στις 7 Ιουλίου 2017, όπως ξεκάθαρα ανακοίνωσε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Στην περιοδική του έκθεση για την UNFICYP, με ημερομηνία 10 Ιουλίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για την Κύπρο χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, ο ΓΓ κάλεσε τα μέρη, και ειδικά τους δύο ηγέτες στο νησί, να σκεφτούν σοβαρά όσον αφορά το αποτέλεσμα αλλά και την πορεία της διαδικασίας από εδώ και πέρα”, προστίθεται.
Ενώ η κατάσταση είναι αυτή, αναφέρεται, “δεν έχουν νόημα στην απόφαση για παράταση της θητείας της UNFICΥP εκφράσεις που προδικάζουν τί θα ακολουθήσει την επόμενη περίοδο. Λαμβάνοντας υπόψη τη σύσταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η Τουρκία θα συνεχίσει  και από δω και πέρα να εξετάζει τα βήματα για τη λύση του Κυπριακού με οδηγό τη βούλησή της για εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στο Κυπριακό και τις παρατηρήσεις της σχετικά με την πορεία της διαδικασίας μέχρι σήμερα”. 

http://dialogos.com.cy/blog/tourkiko-ipex-den-echoun-noima-ekfrasis-sto-psifisma-tou-sa-pou-prodikazoun-tin-epomeni-periodo/#.WXtuRORlK00