Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

Οκτώ πυραυλακάτους και δύο ταχύπλοα σκάφη ειδικών δυνάμεων θα αποκτήσει το Τουρκικό Ναυτικό


Ακόμη δύο ναυπηγικά προγράμματα αποφάσισε να ξεκινήσει η τουρκική κυβέρνηση μετά από απόφαση της Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) στις 5 Ιουνίου του 2017 να δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση τους.
Πρόκειται για το πρόγραμμα της ναυπήγησης δύο ταχύπλοων σκαφών που θα χρησιμοποιηθούν από τις ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού το οποίο ξεκίνησε το 2013. Την σύμβαση για την ναυπήγηση των δύο σκαφών έλαβε η εταιρεία Yonca Onuk η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία στον τομέα αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικές δυνάμεις του Τουρκικού Ναυτικού, οι γνωστές SAT-SAS, διαθέτουν ήδη δύο σκάφη τύπου MRTP-22/U SPECIAL OPERATION CRAFT, τα οποία αποκτήθηκαν από την εταιρεία Yonca Onuk το 2009 μετά από σύμβαση που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2008.
Τα σκάφη αυτά έχουν μήκος  24,8 μέτρα, πλάτος 5,53 μέτρα, βύθισμα 1,3 μέτρα και εκτόπισμα 48 τόνους.

Το προωστικό σκεύος του MRTP-22/U αποτελείται από δύο πετρελαιοκινητήρες συνολικής ισχύος 22.000 ίππων συνδεδεμένους με δύο υδρωθητές, που επιτρέπουν στο σκάφος να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 55-60 κόμβων σε Κατάσταση Θαλάσσης 3. Το πλήρωμα του MRTP-22/U SPECIAL OPERATION CRAFT είναι τριμελές, ενώ μπορεί να μεταφέρει μία πλήρη ομάδα SAT-SAS σε 16 ειδικά αντικραδασμικά καθίσματα.
Στην πλώρη το σκάφος διαθέτει μια σταθεροποιημένη πλατφόρμα οπλισμού τουρκικής κατασκευής τύπου STAMP εξοπλισμένη με πολυβόλο των 12,7 χλστ με ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου βολής. Επιπλέον το σκάφος διαθέτει 4 έστορες επί των οποίων μπορούν να τοποθετηθούν είτε πολυβόλα των 7,62 χλστ είτε βομβιδοβόλα των 40 χλστ.
Τέλος στην πρύμνη του MRTP-22/U SPECIAL OPERATION CRAFT είναι τοποθετημένες δύο λέμβοι που μπορούν να μεταφέρουν 8 άτομα έκαστη.
Το δεύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε στις 5 Ιουνίου του 2017 είναι η ναυπήγηση 8 τελικώς ταχύπλοων πυραυλοφόρων σκαφών κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά αντί για 10 που αρχικά είχε ανακοινωθεί τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα βασιστούν στο σχέδιο του MRTP-45 επίσης της εταιρείας Yonca Onuk που είχε παρουσιαστεί στην έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF-2015.
Η ανάπτυξη του ταχύπλοου πυραυλοφόρου σκάφος MRTP-45 ξεκίνησε το 2011 για χώρες της Μέσης Ανατολής. Το σκάφος έχει συνολικό μήκος 48 μέτρα, πλάτος 8,8 μέτρα και εκτόπισμα 270 τόνους.


http://www.viadiplomacy.gr/okto-piravlakatous-ke-dio-tachiploa-skafi-idikon-dinameon-tha-apoktisi-tourkiko-naftiko/