Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Γεώτρηση στην Κύπρο: Επί τόπου και ξένα πολεμικά

Καμία ανησυχία ενόψει της έναρξης γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, διαμηνύει ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως στην περιοχή θα πετούν κυπριακά ελικόπτερα και ότι το προσωπικό της πλατφόρμας θα είναι σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Ασφάλειας και Διάσωσης της Κύπρου.
 
Για τις τουρκικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, είπε ότι διεξάγονται νοτιοδυτικά της Πάφου, πολύ μακριά από το χώρο όπου θα γίνει η γεώτρηση.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι οι γαλλικές φρεγάτες και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκονται στην περιοχή για άλλους λόγους.  
Σημειώνεται πως - σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου - οι δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας.  
Θα περιπολούν κατά διαστήματα και ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, σε απόσταση ασφαλείας από το γεωτρύπανο, παράλληλα με τις υποχρεώσεις τους στην Ειρηνευτική Δύναμη.
Επίσης, ανάλογα με τις συνθήκες κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, οι Γάλλοι έχουν ετοιμότητα και για από αέρος παρατήρηση και συμβολή με αεροσκάφη που είναι ενταγμένα επίσης στη δύναμη του Λιβάνου, κυρίως για λόγους ασφάλειας και αντιμετώπισης τυχόν συμβάντων ασφάλειας ή ατυχήματος.
 
Στο μεταξύ, ξεκίνησαν ήδη οι τουρκικές προκλήσεις.
Το μεσημέρι ενώ πραγματοποιούσαν ασκήσεις βόρεια της Κύπρου, πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν νότια της Κύπρου προς την περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση και την περιοχή όπου πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες το Ramform Hyperion.
Οι πτήσεις έγιναν σε μεγάλο ύψος – πέραν των 20.000 ποδών, οπότε μπορούν να ερμηνευτούν ως προσπάθεια πρόκλησης παρά αναγνωριστικές.
 
Στην ίδια περιοχή, όπως αποκάλυψε ο Φιλελεύθερος, βρίσκεται αμερικανικό αεροπλανοφόρο και πραγματοποιούνται επιχειρήσεις στη Συρία με συνεχείς πτήσεις.