Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές - Άνοιξε το βιβλίο προσφορών

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά μετά την ανακοίνωση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά το 2014, εκδίδοντας νέο πενταετές ομόλογο.

Η διαδικασία έκδοσης που θα ακολουθηθεί είναι αυτή του κοινοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών που θα κλείσει αύριο Τρίτη. Οπότε και θα ανακοινωθούν τόσο το επιτόκιο δανεισμού καθώς και το ύψος των προσφορών που θα συγκεντρώσει η έκδοση. 
Υπενθυμίζεται ότι το 2014 το επιτόκιο δανεισμού για το 5ετες ομολόγου που είχε εκδοθεί τότε (απόδοση του ομολόγου) είχε διαμορφωθεί στο 4,95%.
Την όλη διαδικασία ανέλαβαν οι τράπεζες
BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Deutsche Bank AG, London Branch, Goldman Sachs, International Bank, HSBC Bank plc and Merrill Lynch International.
Οι προεργασίες είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν πληροφορίες πως το
βιβλίο προσφορών έχει ήδη ανοίξει.
Οι αγορές αντέδρασαν θετικά με τη σχετική ανακοίνωση. Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομόλογο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,27%. Σε ανακοίνωση του προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο ΟΔΔΗΧ σημειώνει πως η νέα έκδοση είναι μέρος μίας προσφοράς «ανταλλαγής», υπό την οποία ζητά απ' τους επενδυτές που διακρατούν τα ομόλογα λήξης 2019 που είχαν εκδοθεί προς τριετίας να τα ανταλλάξουν με μετρητά.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ελληνική δημοκρατία δεν έχει καμία υποχρέωση να αποδεχθεί την προσφορά και η ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να παγώσει από την ελληνική δημοκρατία για οποιονδήποτε λόγο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει επιτόκιο της τάξης του 4,2% ή και ιδανικά οριακά κάτω του 4%.

Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να το πετύχει και το πιθανότερο είναι να βρει τα χρήματα με επιτόκιο
4,3%-4,5%.


http://www.nooz.gr/economy/stin-ekdosi-5etois-omologou-proxora-to-dimosio