Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

Τουρκική ικανοποίηση για τις εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα

Τουρκική ικανοποίηση για τις εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα
Πλήρως ικανοποιημένη εμφανίζεται η τουρκική πλευρά από τις εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χθες στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, ενώ έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει ακυρώσει ακόμη και τη συμμετοχή του στη σύνοδο των G20 στις 7-8 Ιουλίου για να παραμείνει στις διαπραγματεύσεις. 
Πάντως οι ίδιες τουρκικές πηγές αναφέρουν στο ΚΥΠΕ ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν αποκλείεται να φτάσει το βράδυ της Κυριακής και πάλι στο Κραν Μοντάνα για να συμμετάσχει και πάλι στη διάσκεψη. Η πληροφορία ωστόσο αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί και από άλλες πηγές, οι οποίες ανέφεραν πως αυτό που είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι πως είναι έτοιμος να επιστρέψει όποτε χρειαστεί.

 
Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ επιβάλλεται για να προχωρήσει ο διάλογος, ενώ σχολιάζουν ότι πρόκειται για ένα έμπειρο και ικανό πολιτικό ο οποίος έχει την ικανότητα να χειρίζεται κρίσεις.

Όπως αναφέρουν είναι σημαντικό ότι η διαδικασία πλέον περνάει σε πολιτικό επίπεδο καθώς θα συμβάλλουν μεν οι τεχνοκράτες στη διαπραγμάτευση αλλά θα γίνεται στη συνέχεια συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που θα δώσει ώθηση στη διαδικασία αλλά και ταχύτητα.

Μάλιστα κάνουν λόγο για εγκατάλειψη της διαδικασίας του ‘πάρε δώσε’ και εισαγωγή μιας νέας διαδικασίας η οποία ονομάζεται ‘προσέγγισε και κέρδισε”. Κάθε κεφάλαιο θα συζητείται ξεχωριστά και θα γίνει προσπάθεια να υπάρξουν νέες συγκλίσεις. Στο τελευταίο στάδιο  αφού έχουν επιτευχθεί όλες οι συγκλίσεις θα ακολουθηθεί μια διαδικασία στην οποία τα θέματα ‘θα διασυνδεθούν και δεν θα διασυνδεθούν’ μεταξύ τους και θα γίνει το τελικό κλείσιμο.

Η τουρκική πλευρά επιμένει ότι αυτή είναι τελική σύνοδος και μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέει πως αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα δεν θα συμμετάσχει σε άλλη διάσκεψη.
Κρίσιμο το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων την ερχόμενη εβδομάδα
Στο κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων δεν έχουμε αποτελέσματα μέχρι στιγμής, αλλά κάποιες ενδείξεις, όμως κατά τον ΓΓ του ΟΗΕ αυτό θεωρείται το θέμα κλειδί στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα, για το οποίο κατέγραψε κάποιες δικές του προσεγγίσεις, όπως και σε κάποια άλλα θέματα από τα άλλα 5 κεφάλαια.

Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, η ε/κ πλευρά δεν προσεγγίζει θετικά το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αποχώρησε από το Κραν Μοντάνα αν και ο ίδιος δήλωσε ότι θα επανέλθει εάν χρειαστεί, αλλά οι πηγές αυτές διέψευσαν ότι ο κ. Γκουτέρες πρόκειται να επιστρέψει αύριο, Κυριακή, το βράδυ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα ΗΕ δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε επιδιαιτησία ή να καταθέσουν ιδέες ή να έχουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Θα πρέπει τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφασίσουν, όπως μας λέχθηκε.

Στην πρωινή συζήτηση του κεφαλαίου ασφάλειας και εγγυήσεων δεν έγινε διαπραγμάτευση ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αλλά έγινε αποδεκτή η εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη όπως τη Δευτέρα όλες οι πλευρές απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν το ζήτημα αυτό ώστε να ξεκαθαρίσουν οι «ενδείξεις» και το τί εννοεί ο καθένας σε τοποθετήσεις του.
Ουσιαστική διαπραγμάτευση έγινε χθες στο τραπέζι δύο και στα τέσσερα ζητήματα που έθεσε ο ΓΓ για το περιουσιακό. Σήμερα ωστόσο στο τραπέζι για τα εσωτερικά κεφάλαια συζητούνταν διαδικαστικά θέματα.
Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ