Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα
Δεκάδες πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές διαδέχθηκαν τον τετραήμερο καύσωνα που έπληξε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Η απόλυτη ξηρασία που επικράτησε τα τελευταία 24ωρα, σε συνδυασμό με τους ανέμους, σε πολλές περιπτώσεις ισχυρούς, που ακολούθησαν, δημιούργησαν τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών σε πολλές περιοχές, κυρίως της Νότιας και Κεντρικής Ελλάδας.
Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μάνη, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να καούν και σπίτια, αποτέλεσε ένα πρώτο «καμπανάκι» κινδύνου για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, οχήματα και αεροσκάφη είναι εμφανής. Ειδικότερα στην περίπτωση της Μάνης, δεν έλειψαν και οι λανθασμένες εκτιμήσεις, καθώς η αναζωπύρωση του αρχικού μετώπου είχε ως συνέπεια τη μεγάή καταστροφή που υπέστη η περιοχή της Λακωνίας και οι κάτοικοί της.
Τις τελευταίες ώρες έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές τόσο στα Μέγαρα, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, όσο και στην Πάτρα, κοντά στο πανεπιστήμιο, αλλά και στην Κέρκυρα. Μικρότερα μέτωπα υπάρχουν στο Αγρίνιο, στη Μεσσηνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 6 το πρωί της Κυριακής, έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, είχαν ξεσπάσει συνολικά πάνω από 50 πυρκαγιές, ενώ στη διάρκεια της ημέρας εκδηλώθηκαν και άλλες.
Η αρμόδια υπηρεσία εξέδωσε δελτίο για την επικινδυνότητα πυρκαγιών ενόψει της Τρίτης, εστιάζοντας στις περιοχές της Αττικής, της Νότιας Εύβοιας και των Δωδεκανήσων. Στην περιοχή της Μάνης, ο κίνδυνος για αύριο είναι υπαρκτός, αλλά μειωμένος.
image (c) protothema.gr© Παρέχεται από: PROTO THEMA S.A. image (c) protothema.gr
Μέτωπο κοντά στο πανεπιστήμιο Πάτρας
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, λίγο μετά τις 16:30, στην περιοχή Μαγούλα Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στο σημείο της φωτιάς έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα και 10 άνδρες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

συνέχεια εδώ