Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Κύπρος: Απαγορευμένη ζώνη το οικόπεδο 11 όπου αύριο ξεκινά η γεώτρηση

Κύπρος: Απαγορευμένη ζώνη το οικόπεδο 11 όπου αύριο ξεκινά η γεώτρηση
Ξεκινούν αύριο Τετάρτη οι γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11, στο κοίτασμα "Ονησίφορος", από το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella» το οποίο θα έχει φθάσει στο σημείο της γεώτρησης τα ξημερώματα της Τέταρτης και η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (ΝΑΥΤΕΞ), με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης "West Κapella" στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. 
Σύμφωνα με τη οδηγία «ΝΑΥΤΕΞ» η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει αύριο στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα πλάνα, ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη της TOTAL.
Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.
Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.
Όλα τα βλέμματα πλέον θα είναι στραμμένα στον Ερντογάν για το αν και πώς θα αντιδράσει μετά τις απειλές του προς την Κύπρο, αλλά και τις εταιρείες, που μετέχουν στις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ότι θα «προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα και εκείνα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Οι απειλές αυτές βέβαια δεν έχουν καμμία νομική βάση, καθώς το Οικόπεδο 11 βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ, εκεί που ούτε η Τουρκία μπορεί να έχει βλέψεις, ούτε φυσικά νομιμοποιείται το ψευδοκράτος να αμφισβητεί την κυριαρχία και την άσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, φοβούμενες προκλήσεις της Τουρκίας και για το σκοπό αυτό, χθες το μεσημέρι, η Λευκωσία εξέδωσε δύο NAVTEX, δίνοντας και τυπικά το "πράσινο φως" για την έναρξη της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11.
Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία παραμένει σε επιφυλακή, έχοντας τα μάτια της στραμμένα κυρίως στο τουρκικό πλοίο "Barbaros", που τις τελευταίες ημέρες είναι αγκυροβολημένο στο τουρκικό λιμάνι της Σελεύκειας, σε απόσταση αναπνοής από το βόρειο τμήμα του νησιού.
http://www.thepressroom.gr/diethni/kypros-apagoreymeni-zoni-oikopedo-11-opoy-ayrio-0