Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Περίεργη υπόθεση διαρροής απόρρητου εγγράφου της NSA αποκαλύπτει μυστικά ίχνη παρακολούθησης απο εκτυπωτές

nsa_leak.png

Μια περίεργη υπόθεση διαρροής απόρρητου διαβαθμισμένου εγγράφου της αμερικανικής NSA για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, αποκάλυψε ίχνη κρυμμένου κώδικα παρακολούθησης σε… έγγραφα εκτυπωμένα σε εκτυπωτές λέιζερ. Στις 3 Ιουνίου, πράκτορες του FBI συνέλαβαν την Reality Leigh Winner στην Αουγκούστα της Τζώρτζια, με την κατηγορία ότι διέρρευσε απόρρητο έγγραφο της NSA στον Τύπο. Οι πράκτορες έφτασαν στα ίχνη της μελετώντας προσεκτικά το εκτυπωμένο έγγραφο που διέρρευσε από το διαδικτυακό ειδησεογραφικό περιοδικό The Intercept.

Όταν οι ανακριτές του FBI άρχισαν να εξετάζουν προσεκτικά το έγγραφο, ανακάλυψαν κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: κίτρινες κουκίδες σε ένα σχεδόν ορθογώνιο μοτίβο που επαναλαμβάνεται σε ολόκληρη τη σελίδα. Ήταν ελάχιστα ορατά με γυμνό μάτι, αλλά σχημάτιζαν κωδικοποιημένο σχέδιο. Μετά από γρήγορη ανάλυση, φαινόταν να αποκαλύπτουν την ακριβή ημερομηνία και ώρα που τυπώθηκαν οι εν λόγω σελίδες: 06:20 στις 9 Μαΐου 2017 – τουλάχιστον, αυτή είναι πιθανότατα η ώρα που κατέγραψε το εσωτερικό ρολόι του εκτυπωτή εκείνη τη στιγμή. Οι κουκίδες κωδικοποιούν επίσης έναν σειριακό αριθμό για τον εκτυπωτή.

Ο ερευνητής ασφαλείας Rob Graham, δημοσίευσε άρθρο στο blog που εξηγεί πώς ταυτοποιούνται και αποκωδικοποιούνται τις κουκίδες. Με βάση τις θέσεις τους όταν σχεδιάζονται σε ένα πλέγμα, υποδηλώνουν συγκεκριμένες ώρες, λεπτά, ημερομηνίες και αριθμούς.


p05568js.png

Η υπόθεση απασχόλησε και το γνωστό ιστότοπο WikiLeaks.

infiltr8or

olympia