Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Παράνομες “NOTAMs” εξέδωσε ο Ακιντζί, ενώ οι μεγάλες δυνάμεις συμμετέχουν σε άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Παράνομες «ΝΟΤΑΜs» που αναγγέλλουν την πραγματοποίηση ασκήσεων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και ασκήσεων Ερευνας και Διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο εντός του FIR Λευκωσίας και της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ερευνα και Διάσωση, εξέδωσε το ψευδοκράτος των κατεχομένων.
Γράφει ο Γιώργος Πετράκης - Με την έκδοση παράνομων «ΝΟΤΑΜs» που αναγγέλλουν την πραγματοποίηση ασκήσεων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και ασκήσεων Ερευνας και Διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο εντός του FIR Λευκωσίας και της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ερευνα και Διάσωση, το ψευδοκράτος επιχειρεί και παλι να εμφανισθεί ως «κυρίαρχο κράτος» που ασκεί κυριαρχικές αρμοδιότητες.
Την ίδια στιγμή πάντως οι μεγάλες δυνάμεις συμμετέχουν σε άσκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή ζητούν από την Λευκωσία την άδεια για πραγματοποίηση ασκήσεων, αυξάνοντας τον εκνευρισμό της Τουρκίας.
Χθες 1η Ιουνίου οι «αρχές» του ψευδοκράτους εξέδωσαν τρεις παράνομες αναγγελίες για την διεξαγωγή ασκήσεων την 13η Ιουνίου σε περιοχή που καλύπτει όλο το βόρειο τμήμα του FIR Λευκωσίας, αλλά και ολη την περιοχή ευθύνης SAR μεταξύ του Ακάμα και του Καστελόριζου. Η παράνομη αναγγελία «Ν0115/17» αφορά άσκηση SAR σε «διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο της Μεσογείου», η «Ν0114/17» για άσκηση της Τουρκικής Αεροπορίας χωρίς πυρά, και η «Ν0113/17» και παλι για άσκηση SAR.
Με τις παράνομες αναγγελίες οι «αρχές» του ψευδοκράτους απαιτούν από όλα τα αεροσκάφη που θα έχουν πτήσεις στην περιοχή, να αποφύγουν την συγκεκριμένη περιοχή κατά την διάρκεια της άσκησης ενώ δίνουν οδηγίες στα συμμετέχοντα στην άσκηση αεροσκάφη, να πετούν με το σύστημα VFR και με διαρκώς αναμμένα τα φωτά πορείας.
Όλες αυτές οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς καταγγέλλονται συστηματικά από την Λευκωσία και οι παράνομες αναγγελίες που εκδίδουν οι «αρχές» του ψευδοκράτους κηρύσσονται άκυρες.
Όμως η μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο που δίνει και απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις είναι το γεγονός ότι με μεγάλη συμμέτοχη ολοκληρώνεται σήμερα 2 Ιουνίου η μεγάλη πολυεθνική άσκηση Search and Rescue με την επωνυμία «Αργοναύτης 2017» που οργανώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή ευθύνης της για ΄Ερευνα και Διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός του FIR Λευκωσίας.
Στην άσκηση συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Βρετανια, η Ιταλία, η Ουγγαρία, ενώ το Ισραήλ έστειλε για πρώτη φορά παρατηρητές στην άσκηση αυτή.
AOZ-KYPROS-TURKEY03
Ενδεικτικό της σημασίας που εχει η άσκηση αυτή είναι οι αναφορές του ναυτικού Αρχηγείου των ΗΠΑ στην Μεσόγειο και του 6ου Στόλου (U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. 6th Fleet):
«..Στόχος είναι να αυξηθεί η διαλειτουργικότητα των δυνάμεων των συμμετεχόντων κρατών καθως και η προώθηση της φιλίας, της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας» ενώ επισημαίνεται ότι η άσκηση «βοηθά την προώθηση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και της Ασφάλειας στην περιοχή».
Οι ΗΠΑ συμμετείχαν στην άσκηση με το αντιτορπιλικό USS Mahan (DDG 72) κατηγορίας Arleigh Burke και με ένα αεροσκάφος P-8A Poseidon.
Στα σενάρια της άσκησης συμπεριλαμβάνονταν περιστατικά πειρατείας ή αεροπειρατείας, απομάκρυνση πολιτών από περιοχες συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η Κύπρος είχε αποτελέσει την μεγάλη βάση για την εκκένωση του Λιβάνου από 25.000 ξένους πολίτες όταν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολαχ, ενώ και στην διάρκεια της Συριακής κρίσης, η Κύπρος αποτελούσε τον πρώτο σταθμό ξένων πολιτών που εγκατέλειπαν το συριακό έδαφος.
Με δεδομένο ότι εκτός των δυνάμεων αυτών με πρώτη τις ΗΠΑ που συμμετείχαν στην άσκηση και αποδέχονται την κυριαρχική αρμοδιότητα της Κυπρου στο FIR Λευκωσίας, στην Κυπριακή ΑΟΖ και στην κυπριακή SRR (Search and Rescue Region) και η Ρωσία συστηματικά και επανειλημμένα ζητά από την Κυπριακή Δημοκρατία την έκδοση NOTAMs και NAVTEX για την πραγματοποίηση ασκήσεων της ναυτικής Αρμάδας που πλέει έξω από την Συρία, είναι ένα σημαντικό «όπλο» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και συγχρόνως αναβαθμίζει την στρατηγική σημασία της Κυπρου σε αυτή την εύφλεκτη περιοχή.

http://mignatiou.com/2017/06/paranomes-notams-exedose-o-akintzi-eno-i-megales-dinamis-simmetechoun-se-askisi-stin-kipriaki-aoz/