Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Ευρωβουλή: Επιστροφή Βαρωσίων-Αποχώρηση τουρκικού στρατού

Ευρωβουλή: Επιστροφή Βαρωσίων-Αποχώρηση τουρκικού στρατού
Θετικές υποδείξεις για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και αρνητικά στοιχεία για τις γενικότερες κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας, περιλαμβάνει η έκθεση που υιοθέτησε σήμερα η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η έκθεση υιοθετήθηκε με 51 ψήφους υπέρ, 3 ψήφους εναντίον, ενώ 14 ευρωβουλευτές τήρησαν αποχή.
Το κείμενο επαναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη κλασική θέση της Ευρωβουλής για απόδοση των Βαρωσίων στον ΟΗΕ, για έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ ζητείται από την Άγκυρα να τερματίσει τον εποικισμό, προκειμένου να μην διαταραχθεί η δημογραφική ισορροπία της Κύπρου. Η έκθεση, καλεί τη Τουρκία να συμβάλει ενεργώς στη λύση του Κυπριακού και επαναλαμβάνει ότι η συμβολή της είναι κρίσιμης σημασίας.
Στηρίζει τη συνέχιση της διαδικασίας της Γενεύης, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς και μια «δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο και στη βάση του σεβασμού των αρχών επί των οποίων έχει θεμελιωθεί η Ε.Ε».