Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

ΠτΔ: Η Ελλάδα μάτωσε για να προστατεύσει προσφύγων - Η «προηγμένη Δύση» ας αναλάβει τις ευθύνες της

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ UNICEF κ. Afshan Khan
& ΤΗN ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ UNICEF
κ. ΣΟΦΙΑΣ ΤΖΙΤΖΙΚΟΥ
ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
06.06.2017

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και σας συγχαίρω για το έργο της UNICEF, διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, ιδίως καθ’ όλη την τραγωδία της προσφυγικής κρίσης. Η Ελλάδα, όπως καλώς γνωρίζετε, παρά τις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές της δυσχέρειες είναι στο πλευρό της UNICEF και εκπληρώνει στο ακέραιο το χρέος της, πρωτίστως για τα παιδιά-πρόσφυγες.

Οφείλω όμως να επισημάνω τούτο: Είναι ντροπή για τον Πολιτισμό μας να ανεχόμαστε, στον 21ο αιώνα με αυτόν τον σωρευμένο πλούτο και αυτή την εξέλιξη της τεχνολογίας, να υπάρχουν τόσα παιδιά θύματα της φτώχειας και της πείνας, τόσα παιδιά θύματα του πολέμου και της προσφυγιάς. Πρέπει να σημάνει, επιτέλους, αμέσως διεθνής και ευρωπαϊκός συναγερμός για την αποκατάσταση των αρχών του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Και προς αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος της UNICEF είναι, και πάλι, καθοριστικός.
Α. KHAN (από ανεπίσημη μετάφραση):
Κατά αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να ευχαριστήσω στο πρόσωπό σας τον ελληνικό λαό για την γενναιοδωρία που έχει δείξει, για την φιλοξενία που έχει προσφέρει αλλά και για τη ζέση με την οποία έχει υποδεχθεί τόσους πολλούς πρόσφυγες και ιδίως παιδιά. Όπως πολύ σωστά είπατε, πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση. Και το πώς ανταποκρινόμαστε εμείς, ως ανθρώπινα όντα, ιδίως όσον αφορά τα δεινά των παιδιών. Φρονώ ότι ο τρόπος που αντιδρούμε και ανταποκρινόμαστε, αποτελεί σημείο αναφοράς και δηλώνει το πώς λειτουργούμε ως κοινωνίες. Συνεπώς δεσμευόμεθα προκειμένου να συνεργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες πολίτες τους αντίστοιχους φορείς και όργανα προκειμένου να φροντίσουμε τα παιδιά και τους πρόσφυγες. Βεβαίως βασιζόμαστε στο έργο της εθνικής επιτροπής της UNICEF, η οποία παράγει έργο επί σειρά ετών.

Σ. ΤΖΙΤΖΙΚΟΥ: Αν μου επιτρέπετε και εμένα να σας ευχαριστήσω ως Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF για την ευαισθησία σας, την έμπρακτη ευαισθησία σας στα θέματα των παιδιών, την εμπιστοσύνη που μας έχετε παράσχει όλο αυτό το διάστημα προβάλλοντας τις δράσεις μας και ενισχύοντάς τες. Είμαστε ευγνώμονες γι΄αυτό, γιατί χρειαζόμαστε στον πρώτο πυλώνα της δημοκρατίας της χώρας, έναν άνθρωπο ο οποίος είναι πρότυπο για τον κάθε πολίτη, να συμπαρίσταται σε τέτοιες δράσεις που είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά, την πιο ευάλωτη ομάδα κάθε κοινωνίας. Επιτρέψτε μου κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου, σας έχω φέρει κάτι. Το ένα είναι η έκθεση του 2017 για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα. Δείχνει πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών στη χώρα μας. Θα ήθελα να σας το δώσω. Και το δεύτερο είναι ένα συμβολικό δώρο. Είναι ένας πίνακας που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας παιδιών της Ε΄Δημοτικού, 50 παιδιά από ένα δημοτικό σχολείο στο Φάληρο, ζωγράφισαν στα πλαίσια ενός προγράμματος και πρωτοβουλίας μιας ομάδας νέων ανθρώπων, του Τεταρτημόριου, που ενίσχυσε η UNICEF με την παρουσία της και τη συμαπαράστασή της. Τα παιδιά αυτά ζωγράφισαν και τα έργα τους δόθηκαν σε αντίστοιχους καλλιτέχνες, σε φοιτητές, διδάσκοντες για τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου. Στη ζωγραφιά επάνω, το κάθε παιδί το οποίο ουδέποτε συνάντησε τον αντίστοιχο εικαστικό, κλήθηκε ο εικαστικός να βάλει το δικό του σχόλιο εμπνεόμενος από αυτό που τα παιδιά είχαν αποτυπώσει. Είναι λοιπόν αυτό, μια απεικόνιση μετά τον πόλεμο.