Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Όχι από συμμάχους του ΝΑΤΟ σε σύνοδο της συμμαχίας στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα

Φωτογραφία Αρχείου από παλαιότερη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. ΚΥΠΕ.
Για ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας-Ευρώπης λόγω της άρνησης της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Γαλλίας να δώσουν το πράσινο φως για την οργάνωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ για το 2018 στην Κωνσταντινούπολη, κάνει λόγο η ολλανδική εφημερίδα Trouw σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «ΝΑΤΟϊκοί Σύμμαχοι δεν δέχονται η επόμενη σύνοδος κορυφής να οργανωθεί στην Τουρκία».
Το σκεπτικό των εν λόγω χωρών είναι ότι τυχόν οργάνωση μιας τόσο βαρυσήμαντης συνάντησης σε τουρκικό έδαφος θα έδινε ένα λάθος μήνυμα δεδομένου του απολυταρχικού τρόπου διακυβέρνησης της χώρας από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Ενώ η Τουρκία προσφέρθηκε κατά την διάσκεψη της Βαρσοβίας το 2016 να οργανώσει στην Κωνσταντινούπολη τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2018, οι υπόλοιπες χώρες απέφυγαν να δώσουν μια επίσημη απάντηση και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ φρόντισε να κρατήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, παρατηρεί η εφημερίδα.
Στο παρασκήνιο όμως το Βέλγιο προσφέρθηκε να οργανώσει την προσεχή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες οι οποίες θεωρούνται ουδέτερο έδαφος από την στιγμή που φιλοξενούν τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στα τέλη Ιουνίου, υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Κατά την εφημερίδα υπάρχουν κι άλλα σημεία τριβής που θέτουν σε δοκιμασία τις σχέσεις της Τουρκίας με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της. Συγκεκριμένα πριν από λίγες εβδομάδες η τουρκική κυβέρνηση δεν επέτρεψε σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν την αεροπορική βάση του Incirlik – όπου ανεφοδιάζονται γερμανικά καταδιωκτικά που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS -, ως αντίποινα για την άρνηση της Γερμανίας να εκδώσει Τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται ως γκιουλενιστές. Ένα ακόμα θέμα που προκαλεί εντάσεις έχει να κάνει με την πρόθεση της Τουρκίας να προμηθευτεί στρατιωτικό υλικό από τη Ρωσία και όχι από αμερικανικές ή ευρωπαϊκές εταιρείες, καταλήγει η εφημερίδα.
ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 01/06/2017 17:31

http://mignatiou.com/2017/06/ochi-apo-simmachous-tou-nato-se-sinodo-tis-simmachias-stin-tourkia-simfona-me-dimosievma/