Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Έτοιμος για νέα Γενεύη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Έτοιμος για νέα Γενεύη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Αυτό που αποκόμισε η πολιτική ηγεσία φεύγοντας από το Εθνικό Συμβούλιο χθες βράδυ είναι την ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη να αποδεχθεί μια νέα Γενεύη. Μια αποδοχή, ωστόσο, η οποία δεν είναι άνευ προϋποθέσεων, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει ουσιαστική συζήτηση των θεμάτων της Ασφάλειας σε περίπτωση σύγκλησης νέας Γενεύης από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Μια θέση όμως την οποία η πολιτική ηγεσία ερμηνεύει αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε υπαναχώρηση από την αρχική θέση που ζητούσε συζήτηση της Ασφάλειας και κατάληξη επί του συγκεκριμένου θέματος πριν προχωρήσουν πιο πέρα.
Αυτό που βγήκε από τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είναι πως:

Πρώτον, δεν θα είναι αρνητικός στη σύγκληση μιας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη,

Δεύτερον, είναι έτοιμος να πάει στη Γενεύη προκειμένου να γίνει ουσιαστική συζήτηση του θέματος της Ασφάλειας. Μια θέση την οποία η πολιτική ηγεσία ερμηνεύει ως μετακίνηση-υπαναχώρηση από την προηγούμενη, που υποστήριζε ότι θα πάει στη Γενεύη για να συζητήσει την Ασφάλεια και εάν υπάρξει κατάληξη να πάνε στο εδαφικό και στα άλλα ζητήματα.

Τρίτον, θα ζητήσει όπως η συζήτηση για το θέμα της Ασφάλειας γίνει στη βάση μετρήσιμων κριτηρίων, δηλαδή να κατατεθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαν ετοιμαστεί από τις πέντε πλευρές κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε τεχνοκρατικό επίπεδο τον περασμένο Ιανουάριο. Αν υπάρξει συμφωνία στα μετρήσιμα στοιχεία, δηλαδή όλες οι πλευρές να λένε και να καταλαβαίνουν το ίδιο πράγμα, τότε να προχωρήσει η συζήτηση και στα άλλα θέματα.

Τέταρτον, δεν είναι ξεκάθαρο πως ακόμα κι αν συμφωνήσουν οι δύο ηγέτες (Αναστασιάδης και Ακιντζί) με τον ΓΓ ΟΗΕ για μια πενταμερή, θα υπάρξει θετική ανταπόκριση και από τις εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς Τουρκία και Ελλάδα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους. Δεν αποκλείεται η Τουρκία να εμφανιστεί τώρα ως θετική, προκειμένου να οδηγήσει τα πράγματα σε μια Διάσκεψη σε περίοδο που να είναι κοντά στην έναρξη των γεωτρήσεων. Κίνηση που εκτιμάται ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει: είτε να ναυαγήσουν οι συνομιλίες λόγω συνέχισης των ερευνών, με την ευθύνη να πηγαίνει στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είτε να αναγκαστεί η Λευκωσία τα τερματίσει τις έρευνες.

Επ’ αυτού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο. Η Λευκωσία εκτιμά ότι οι τουρκικές κινήσεις θα είναι ανάλογες με εκείνες του 2014. Αντίθετη φαίνεται να είναι η εκτίμηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να βλέπει θερμό επεισόδιο.

http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/404090/etoimos-ga-nea-gnevi-o-proedros-anastasiadis