Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Europol: Ανευ προηγουμένου η κυβερνοεπίθεση -Να γίνει διεθνής έρευνα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
Η κυβερνητική επίθεση που έπληξε πολλούς οργανισμούς παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν «άνευ προηγουμένου», όπως τόνισε η Europol.
Ταυτόχρονα, η αστυνομική υπηρεσία της Ευρώπης προειδοποίησε ότι είναι απαραίτητη μία «σύνθετη διεθνής έρευνα» ώστε «να εντοπιστούν οι ένοχοι».
Τα κρυπτογραφημένα δεδομένα ransomware «χτύπησαν» τουλάχιστον 75.000 συστήματα σε 99 χώρες της Παρασκευής με τους χάκερ να ζητούν να πληρωθούν ώστε να επιτρέψουν την αποκατάσταση της πρόσβασης σε αυτά. Ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας ήταν ανάμεσα στα κράτη που «χτυπήθηκα» περισσότερο.
Αν και η διάδοση του κακόβουλου λογισμικού - γνωστού ως WannaCry - φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί, η απειλή δεν έχει τελειώσει. Η Europol από την πλευρά της τόνισε ότι η ομάδα που καταπολεμά το κυβερνο-έγκλημα, EC3, εργάζεται στενά με τις πληγείσες χώρες «για να μετριάσει» την απειλή και να βοηθήσει τα θύματα».
Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο επικεφαλής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο δήλωσε ότι ειδικοί «εργάζονται όλο το 24ωρο» προκειμένου να αποκαταστήσουν τα συστήματα 45 εθνικών υπηρεσιών υγείας που χτυπήθηκαν από την επίθεση.
Η επίθεση άφησε τα νοσοκομεία και τους γιατρούς χωρίς πρόσβαση στα δεδομένα των ασθενών και οδήγησε στην ακύρωση των λειτουργιών και των ιατρικών ραντεβού.


Πηγή: Europol: Ανευ προηγουμένου η κυβερνοεπίθεση -Να γίνει διεθνής έρευνα | iefimerida.gr