Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Κύπρος: Ανησυχία Άιντα για ένταση στο θέμα του φυσικού αερίου

Ανησυχία Άιντα για ένταση στο θέμα του φυσικού αερίου
Ανησυχία εκφράζει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα για μια πιθανή ένταση στο θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Εκτιμά πως χωρίς επίλυση του Κυπριακού οι έρευνες φυσικού αερίου θα είναι δύσκολες.

Για τη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο, ο Άιντα είπε ότι είναι χαρά του να το κάνει και πως ο ίδιος συμφωνεί με αυτή τη θέση Ακιντζί, ωστόσο πρέπει αυτό να είναι επιθυμία και των δύο ηγετών.
Στη συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε ότι μετά την διακοπή των διαπραγματεύσεων για δύο μήνες , με την επανέναρξη του διαλόγου  και τη συνάντηση των δύο ηγετών υπήρξε πρόοδος. Ο Άιντα είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα που αποκαλείται ‘4 ελευθερίες’, θέματα όπως τη διακίνηση σε όλη τη χώρα και την εγκατάσταση και το πως θα διασφαλιστεί η παραμονή της Τ/κ κοινότητας στα δικά τους σπίτια και τη δική τους πολιτεία.
“Μπορώ να πω ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι θα κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας. Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και πρέπει να τον αξιολογήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο”, ανέφερε.
Ο Άιντα είπε ότι υπήρξε πρόοδος και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, προσθέτοντας ότι αυτά τα ζητήματα θα λυθούν. “Πιστεύω ότι και οι δύο ηγέτες θέλουν λύση. Το πραγματικό πρόβλημα εάν οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να κάνουν αυτή την τελευταία κίνηση για να περάσουν από δύο διαφορετικά συστήματα, σε ένα ενιαίο σύστημα, εάν είναι αρκετά ισχυρή η βούληση για να κάνουν το τελευταίο βήμα για ένα κοινό ομόσπονδο μέλλον”, ανέφερε.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών  κλήθηκε επίσης να σχολιάσει επιστολή του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία κατηγορούσε για μεροληπτική στάση τον ίδιο τον Άιντα. “Εγώ είμαι υπέρ της λύσης και όλων στο νησί. Η δουλειά μου είναι να εργάζομαι με όλους και κάνω το καλύτερο που μπορώ για να βοηθήσω τους ηγέτες να βρουν λύση. Γνωρίζω ότι αυτού του είδους οι κατηγορίες θα γίνονταν και πριν αποδεχτώ αυτά τα καθήκοντα”, είπε.

Σχολιάζοντας δήλωση του Τ/Κ ηγέτη ότι ‘τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο ο Άιντα είπε: “Είναι χαρά μου να το κάνω αυτό. Ασφαλώς αν και από τους δύο ηγέτες λάβω αυτή την αρμοδιότητα ,αλλά πρέπει να έρθουν οι ηγέτες με προτάσεις σε μένα. Συμφωνώ με την άποψη του κ. Ακιντζί αλλά αυτό πρέπει να είναι επιθυμία και των δύο ηγετών”.

Ο Άιντα δήλωσε πως ανησυχεί ότι οι προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης για τον κίνδυνο η προεκλογική εκστρατεία να επισκιάσει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το Ανατολού ο Άιντα σχολίασε και τα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Ιούλιο. “Ανησυχώ για ένα πιθανό 'δράμα' σχετικά με τις διαφωνίες στο θέμα των ερευνών φυσικού αερίου στην Μεσόγειο. Το θέμα της ενέργειας είναι από τα καλύτερα επιχειρήματα για την επίλυση. Εάν ενωθεί η Κύπρος και βρεθεί μια πολιτική λύση, οι πλευρές μπορεί να κάνουν από κοινού έρευνες και το Ισραήλ, η Τουρκία  μπορούν να συνεργαστούν και με όλους που ενδιαφέρονται για δημιουργία ενός δικτύου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαφορετικά οι έρευνες φυσικού αερίου θα είναι πολύ δύσκολες. Όταν λέμε ότι το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει αναφέρομαι σε αυτές τις δύο καταστάσεις”. είπε.

Ο Άιντα ανέφερε ότι ο χρόνος πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά χωρίς να μετατραπεί σε ‘μια δραματική διαμάχη’ το θέμα των ερευνών φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει νέα διάσκεψη στη Γενεύη, ο Άιντα ανέφερε ότι “οι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφωνούν να πάνε στην Γενεύη αλλά προηγουμένως πρέπει να κάνουμε την εργασία μας. Πρέπει η επόμενη διάσκεψη της Γενεύης να είναι εποικοδομητική και να ληφθούν αποφάσεις που να μας οδηγήσουν σε αποτέλεσμα”, ανέφερε.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως πολλοί και στις δύο πλευρές του νησιού  λένε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την λύση του Κυπριακού, αλλά ο ίδιος αξιολογεί ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία. “Δεν ξέρω τί θα γίνει στο μέλλον αλλά αυτή την ευκαιρία αν δεν την αξιοποιήσουμε τώρα είναι κρίμα, με την αναβολή της δεν θα φτάσουμε σε καλύτερο αποτέλεσμα”, είπε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ


philenews