Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Παγιώνεται η πολιτική αστάθεια στην Βουλγαρία - Του Νικολάου Μέρτζου

Τα αποτελέσματα των προώρων εκλογών στη Βουλγαρία την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 παρατείνουν την εγγενή πολιτική αστάθεια της χώρας όπου σε διάστημα συντομότερο της τετραετίας από το 2013 ανήλθαν και έπεσαν επτά κυβερνήσεις.
Ανέδειξαν επίσης πάλι την μόνιμη αντίφαση των σχέσεών της με την Τουρκία η οποία επιχειρεί να αναδειχθεί ρυθμιστής της πολιτικής σκηνής στη Σόφια με όργανο το κόμμα της ισχυρής τουρκικής μειονότητας, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει τις ροές των μυριάδων προσφύγων/μεταναστών και τους υπό μελέτη αγωγούς φυσικού αερίου προς τη χώρα. Όσοι Βούλγαροι ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, ψήφισαν σε 371 εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν συνολικά σε ξένες χώρες. Στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού είχαν εγγραφεί 45.000 πολίτες. Οι 19.000 στην Τουρκία. Οι επόμενοι είναι 5.300 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 3.000 στην Ισπανία, 2.800 στις ΗΠΑ, 2.750 στη Γερμανία και 1.418 στην Ελλάδα.
Το μεσημέρι της 27ης Μαρτίου η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε στο 99,98% των εγκύρων ψηφοδελτίων ότι έλαβαν: GERB 32,66%, Σοσιαλιστές BSP 27,19%, τουρκικό κόμμα DPS 9,07%, Ενωμένοι Πατριώτες 8,99% και Volya 4,15%. Άλλα τέσσερα κόμματα βρέθηκαν κάτω από το 4% και δεν μετέχουν στη Βουλή. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το GERB σε 21 περιφέρειες, δεύτερο το BSP σε έξι και το DPS στις υπόλοιπες τρεις όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Τούρκοι. Δεν ανακοινώθηκε επίσημα ο ακριβής αριθμός των βουλευτών, που εκλέγει κάθε κόμμα αλλά υπολογίζεται ότι σε σύνολο 240 το κεντροδεξιό GERB υπό τον προηγούμενο Πρωθυπουργό Μπόρις Μπορίσοφ εκλέγει 99, το Σοσιαλιστικό 88-87, το DPS της τουρκικής μειονότητος 27 και ο συνασπισμός των εθνικιστών Ενωμένοι Πατριώτες 27-26. Οι Σοσιαλιστές απορρίπτουν σύμπραξη με το GERB το οποίο, για να κυβερνήσει, είναι υποχρεωμένο να στηριχθεί είτε στους Ενωμένους Πατριώτες είτε στο τουρκικό DPS. Και οι δύο επιλογές ενεργοποιούν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας. Σημειωτέον ότι, πριν λίγους μόλις μήνες, το Δημοψήφισμα εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών αντιπτέραρχο Ρούμεν Ράντεφ οπότε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Μπορίσοφ και προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές.
Η μόνιμη πια πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία και το εκρηκτικό αδιέξοδο στα Σκόπια κατά μήκος των βορείων ελληνικών συνόρων, δημιουργούν επικίνδυνο κενό ισχύος το οποίο απειλεί εν δυνάμει τα θεμελειώδη συμφέροντα και την γεωπολιτική ασφάλεια της Ελλάδος σε μια κρίσιμη περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση παραπαίει και οι Ηνωμένες Πολιτείες τελούν σε πλήρη ασάφεια στρατηγικής υπό τον απρόβλεπτο Πρόεδρό τους Ντόναλντ Τραμπ. Το τοπίο στην ομίχλη συμπληρώνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εξίσου απρόβλεπτος αλλά ορατά επιθετικός, επιδεικτικά υπεροπτικός και επικίνδυνα μεγαλομανής. Δεν έκρυψε ποτέ, άλλωστε, ότι θεωρεί «οθωμανικό στρατηγικό διάδρομο» τα Βαλκάνια όπου ήδη η Τουρκία κατέχει θέσεις υψηλής στρατηγικής σημασίας υπό την σημαία του Ισλάμ.
Μουσουλμάνοι είναι το 88% του πληθυσμού στο Κόσοβο, το 75% στην Αλβανία, το 48% στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το 34% στα Σκόπια, το 17,7% στο Μαυροβούνιο, το 15,5% στη Βουλγαρία και το 4,5% στη Σερβία. «Μεγάλος Αδελφός» του ο Ερντογάν. Με όχημα την θρησκεία βαίνει στα Βαλκάνια η τουρκική οικονομία. Κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, οι τουρκικές εξαγωγές στα Βαλκάνια αυξήθηκαν γεωμετρικά ως εξής: Βοσνία 875%, Κόσοβο 390%, Σκόπια 232%.

συνέχεια εδώ