Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Διαπραγματεύσεις πριν τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα »χημικά»

Le conseil de sécurité de l'ONU pourrait voter ce jeudi le projet de résolution présenté par la France, le Royaume-Uni et les États-Unis.
Oι διαπραγματεύσεις γύρω από το σχέδιο απόφασης συνεχίζονται στον ΟΗΕ. Η ψήφιση του κειμένου θα μπορούσε να γίνει την Πέμπτη. Η Ρωσία αλλά και η Κίνα που στο παρελθόν άσκησαν το βέτο τους θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο. Το Κρεμλίνο δεν αναγνώρισε την εμπλοκή της Συρίας στην επίθεση στο Khan Cheikhoun.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε εκτάκτως την Τετάρτη για τα χημικά στη Συρία και ανέβαλε τη ψηφοφορία για μια ενδεχόμεη απόφαση καταδίκης για να έχουν χρόνο οι δυτικοί να διαπραγαμτευθούν  με τη Ρωσία.Η ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει την Πέμπτη  σύμφωνα με διπλωμάτες στον ΟΗΕ.
Την Πέμπτη το πρωί ο γάλλος ΥΠΕΞ ο Jean-Marc Ayrault, επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτά τα εγκλήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητα. «Θα έρθει η μέρα που η διεθνής δικαισύνη θ΄αποφασίσει για τον Bachar El Assad, που σφαγιάζει το λαό του».Μια θέση εφάμιλλη της περιβόητης δήλωσης Ολάντ  »εξουδετερώστε » τον για τον Άσαντ.
Δεν είναι η α΄φορά που η Γαλλία, με πρωταγωνστικό ρόλο στην υποκίνηση,χρηματοδότηση, εξοπλισμό, προπαγάνδα, διπλωματική υποστήριξη στους  »τρομοκράτες με κοστούμι » την επονομαζόμενη  »συριακή αντιπολίτευση’ ως προς το προσφιλέστερον του δυτικού τύπου προς εξωραισμό και κάλυψη, που στοχοποιεί τον πρόεδρο της Συριακής Δημοκρατίας.Επί Ομπάμα ήταν έτοιμη για εκστρατεία.Η Συρία ως παλιά κτήση της γαλλικής αποικιοκρατίας δεν έχει πάψει να συγκινεί τον μεγαλοιδεατισμό του  »εξαγώνου ».   «Πρέπει ν΄αποκτήσουμε την καταδίκη των χημικών όπλων και να γίνει έρευνα για να ξέρουμε αυτό που πραγματικά συνέβη , ποιές ήταν οι ουσίες και να δούμε πως αυτό θα σταματήσει», είπε.
Αντίθετα με τις ΗΠΑ που μίλησαν για ενδεχόμενη ανάηλψη μονομερούς δράσης ο  Jean-Marc Ayrault απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεσμευθεί η Γαλλία στον πόλεμο.
 
Τουρκία Γαλλία Αγγλία με προειλημμένη απόφαση κι άλλες χώρες καθόρισαν ήδη εξ αρχής κι από την α΄στιγμή προν τη διεξαγωγή στοιχειώδους έρευνας ως υπεύθυνο τον πρόεδρο Assad κάτι που εξώφθαλμα καταμαρτυρά τουλάχιστον δόλο απέναντί του. Βεβιασμένα επιχειρούν και εκβιαστικά να αποσπάσουν αποφάσεις και συναίνεση εναντίον του με βάση την πάγια τακτική της δαιμονοποίησης του αντιπάλου.
Η Μόσχα υποστήριξε ότι η Δαμασκός βομβάρδισε μια αποθήκη των τρομοκρατών που περιέιχε  «τοξικές ουσίες».

Η Ρωσία εξήγησε ότι είναι πολύ νωρίς για να κατηγορηθεί ο Άσαντ. Το ρωσικό Υπ.Εξωτερικών απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η συμφωνία του 2013 που στόχευε να καταργήσει τα χημικά όπλα στη Συρία απέτυχε. «Ακριβώς μετά από αυτήν την τραγωδία κανείς δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη » στο Khan Cheikhoun, της επαρχίας Idleb, ανέφερε ο Dmitri Peskov. «Έτσι κάθε πληροφορία που η αμερικανική πλευρά θα μπορούσε να διαθέτει  (…) δεν μπορεί να θεμελιώνεται σε υλικά ή μαρτυρίες αντικειμενικές», υπογράμμισε. «Δεν συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις που δόθηκαν », πρόσθεσε ο Dmitri Peskov.AFP, AP, Reuters
www.dimpenews.com