Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Τουρκικό Ναυτικό: Μαζικές εκτοξεύσεις πυραύλων - ΒΙΝΤΕΟΟλοκληρώθηκε η τουρκική ναυτική άσκηση «Deniz Yıldızı 2017» με τις μονάδες του τουρκικού Ναυτικού που έλαβαν μέρος να επιστρέφουν στους ναυστάθμους. Όπως αναφέρει το καλά ενημερωμένο «https://turkishnavy.net/», κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της άσκησης πραγματοποιήθηκαν από έξι πολεμικά πλοία επιφανείας και ένα υποβρύχιο, οχτώ συνολικά βολές πυραύλων.

Ακολουθεί το επίσημο βίντεο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων όπου καταγράφονται δραστηριότητες στο πλαίσιο της άσκησης, με τον διαχειριστή του τουρκικού ιστοχώρου, Ντεβρίμ Γιαγιλαλί, να κάνει περιγραφή των στιγμιοτύπων σε κείμενο, αλλά και να σχολιάζει. Σύμφωνα με το θέμα που δημοσίευσε:
Το υποβρύχιο TCG Çanakkale εκτόξευσε για πρώτη φορά από συνολικά το τουρκικό Ναυτικό, από υποβρύχια θέση, πύραυλο τύπου UGM-84 Harpoon.
Η κορβέτα TCG Heybeliada εκτόξευσε πύραυλο επιφανείας-εδάφους τύπου RGM-84F Harpoon Blok II, πάλι για πρώτη φορά σ εόλο το τουρκικό Ναυτικό.
Οι φρεγάτες, TCG Gökçeada, TCG Fatih, TCG Barbaros, η κορβέτα TCG Büyükada και η τορπιλάκατος TCG İmbat, προέβησαν στην εκτόξευση αντιαεροπορικών πυραύλων.
Μη προσδιοριζόμενος με ακρίβεια πύραυλος, μάλλον RGM-84F Harpoon Block II, έπληξε με επιτυχία μια ειδικά κατασκευασμένη ως στόχος, θαλάσσια περιοχή.

Αναφορά υπάρχει όμως και στο τι λείπει από το συγκεκριμένο βίντεο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων:
Απουσιάζει η βύθιση του πρώην USS Duncan, πλοίο που ρυμουλκήθηκε στις 26 Μαρτίου στη Μαύρη Θάλασσα για να χρησιμοποιηθεί ως στόχος.
Δεν καταγράφεται η εκτόξευση τορπίλης τύπου Mk-24 Tigerfish. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το τουρκικό Ναυτικό είχε μια κακή εμπειρία από την εκτόξευση τέτοιας τορπίλης, πίσω το 2001, όταν δεν είχε πλήξει τον στόχο με αποτέλεσμα την εσπευσμένη αλλαγή θέσης ανωτάτων αξιωματικών και του Τύπου που παρακολουθούσαν τη βολή. Ο Γιαγιλαλί εύλογα αναρωτιέται εάν η ιστορία επανελήφθη, ή – θεωρητικά, ίσως – γνωρίζει κάτι το οποίο δεν έχει την άδεια να αποκαλύψει.
Και το τρίτο και επίσης ενδιαφέρον, είναι η παρατήρηση ότι οι NAVTEX που εκδόθηκαν κάνουν λόγο για εκτόξευση πυραύλων από την ξηρά προς τη θάλασσα και όχι το αντίθετο!
defence-point