Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Ο Ομέρ Τσελίκ αποκάλεσε το Αγαθονήσι «τουρκική γη» – Οργή από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ο Ομέρ Τσελίκ αποκάλεσε το Αγαθονήσι «τουρκική γη» – Οργή από το ελληνικό ΥΠΕΞ
Την οργή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ομέρ Τσελίκ το πρωί της Τετάρτης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Αγαθονήσι είναι «τουρκική γη».

Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε στη Διεθνή Κοινότητα την «αναθεωρητική και επικίνδυνη συμπεριφορά» της Τουρκίας που αμφισβητεί σύνορα που διαμορφώθηκαν και κατοχυρώθηκαν τον προηγούμενο αιώνα.
«Τουρκική γη» αποκάλεσε το Αγαθονήσι ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber και τον δημοσιογράφο Μουράτ Ακγκιούν.
«Αυτός ο Υπουργός Άμυνας δεν είναι ένα άτομο το οποίο μπορεί ληφθεί στα σοβαρά», είπε ο Τσελίκ αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο σχολιάζοντας την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας στο Αγαθονήσι το Πάσχα και συνέχισε:
«Δεν έχει τη βαρύτητα που οφείλει να έχει ένας πολιτικός. Δεν κάνει σοβαρή πολιτική. Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης, αλλά είναι ένα άτομο που δεν παίρνουμε στα σοβαρά. Η απάντηση που απαιτείται θα δοθεί τον κατάλληλο χρόνο. Το Αγαθονήσι (Eşek adası) ανήκει στην Τουρκία. Ορίζεται ως τουρκική γη. Αυτό που έκανε δεν είναι μία κίνηση την οποία παίρνουμε στα σοβαρά».
Οι Τούρκοι ισλαμιστές, που θέλουν να αναβιώσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προσπαθούν να απαξιώσουν τον Πάνο Καμμένο παρουσιάζοντάς τον ως γραφικό στην κοινή γνώμη της χώρας τους.
Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι γιατί ο Πάνος Καμμένος τους «πονάει», πέρα από το γεγονός ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας.
Επειδή τους πονάει και γνωρίζουν οι Τούρκοι την πραγματικότητα, ανεξάρτητα την τρέλα που πουλάνε, εμφανίζουν τον Έλληνα υπουργό Άμυνας ως «γραφικό» για να δικαιολογηθούν στην κοινή τους γνώμη «πώς επιτρέπουν» Έλληνας υπουργός να «πατάει» σε «τουρκικό έδαφος», το οποίο φυσικά μόνο τουρκικό δεν είναι.
Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι από το 2004 έως και το 2014 η Ελλάδα κατέλαβε στρατιωτικά 18 «τουρκικά νησιά» στο Αιγαίο.
Πρόκειται για εξωφρενική φαντασιοπληξία αλλά έτσι χτίζουν την προπαγάνδα τους, ώστε στο κοντινό μέλλον να δικαιολογήσουν την αναθεωρητική τους πολιτική ως «απελευθερωτικό» αγώνα.
Οι απαράδεκτες δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ προκάλεσαν την οργή του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα.
»Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας.
»Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

http://www.tribune.gr/politics/news/article/353539/o-omer-tselik-apokalese-agathonisi-tourkiki-gi-orgi-apo-elliniko-ypex.html