Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

Τσίπρας: Αν δεν μας δώσουν το χρέος, δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα

Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα μέτρα για να πάρει την λύση για το χρέος δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρα, απειλώντας όμως ότι εφόσον δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις των δανειστών για το χρέος, τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν. «Θα ψηφίσουμε τα επιπλέον μέτρα για να πάρουμε τη λύση για το χρέος» είπε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Μια κυρίαρχη κυβέρνηση δεν μπορεί να παίρνει πίσω μέτρα αν δεν τηρείται μια συμφωνία; Ή δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει;».
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Πρωθυπουργός δικαιολόγησε την υποχώρησή του από την θέση «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» λέγοντας: «Τα μέτρα που μας ζητούν είναι το εισιτήριο για την έξοδό μας από τα μνημόνια».
Τόνισε δε πως η αξιολόγηση καθυστερεί επειδή το ΔΝΤ είχε λάθος προβλέψεις για το πλεόνασμα και ζητούσε 42 φορές περισσότερα μέτρα.
Κάνω το σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα
Αναφερόμενος στη πλεόνασμα του 2016, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, «Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε»
«Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα»
Εισαγωγικά, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, απάντησε σημειώνοντας:
«Λίγες ημέρες πριν βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι 4,2%. Το ΔΝΤ προέβλεπε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% (όταν δηλαδή έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση).
Σαράντα δύο φορές λιγότερο από αυτό που ήρθε πραγματικά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση έλεγε, ‘κλείστε, γιατί δεν κλείνετε, γιατί καθυστερείτε;'.
Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης, όχι μόνο στην Ελλάδα, που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται, τι παιχνίδι παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα. Οι μόνοι που έμειναν να υποστηρίζουν ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την απαράδεκτη καθυστέρηση, ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της», είπε ακόμη.
Σχολιάζοντας την δήλωση του Στ. Θεοδωράκη ότι καθυστερήσεις κάνει κανείς όταν πρόκειται να βάλει γκολ, ο Αλέξης Τσίπας απάντησε: «Καθυστερήσεις κάνεις όταν θέλεις να κρατήσεις το σκορ και να πάρεις την πρόκριση».
Σχετικά με την δήλωσή του ότι δεν θα πάρει «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Κράτησα αυτή την δήλωση και τη σθεναρή στάση όταν δεν έκλεινα την αξιολόγηση όταν με πίεζαν. Πιστεύω ότι ήταν η πρώτη φορά που είχαμε μια διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακός. Κάποια χάσαμε, όντως, κάποια κερδίσαμε όμως. τα αντίμετρα π.χ. Επίσης καταφέραμε μέσα από πολιτικοποίηση της διαδικασίες και συμμαχίες στην Ευρώπη να απομονώσουμε το ΔΝΤ».
Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «είπα πράγματι ότι δεν θα δεχθούμε μέτρα πέραν της συμφωνίας. Τα μέτρα που αφορούν την περίοδο μετά το πρόγραμμα δεν είναι υπό αίρεση. Μπήκαμε σε μια διαπραγμάτευση η οποία δεν αφορά το πρόγραμμα αυτό καθαυτό, αφορά και το χρέος».
Οπως πρόσθεσε «μας ζητούσαν επιπλέον 2% μέτρα και εργασιακό μεσαίωνα. Φτάσαμε σε εξ επίτηδες – λέω εγώ - δυσμενείς προβλέψεις και σε κόντρα μεταξύ των δύο. Το Βερολίνο και το ΔΝΤ. Για να πούμε δεν δεχόμαστε τίποτε από τα δύο και θα έβγαινε το Ταμείο και ο κ. Σόιμπλε και θα έλεγαν ότι «φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις»».
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμη πως «δεν είναι σωστό να υποβαθμίζουμε τα αντίμετρα. Είναι 2% του ΑΕΠ, % το 2019 και 1% το 2020 ακριβώς όσα μέτρα μας επιβάλλουν. Είναι κοινωνικά μέτρα που έπρεπε να υπάρχουν (φοροελαφρύνσεις, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ, το ΕΦΚΑ κλπ και επιδοματικά, όπως ενοικίου, πρώτο και δεύτερου παιδιού, δωρεάν παιδικοί σταθμοί κλπ)».
Τόνισε δε πως και οι χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος κλπ συζητούν μέτρα «εφόσον είναι εντός του στόχου, αυτονόητο είναι αυτό». Επανέλαβε ότι «πρέπει να βγούμε από τα Μνημόνια, δεν αντέχει άλλο η χώρα 8ο, 9ο έτος επιτροπείας» και σημείωσε ότι τα μέτρα έχουν ημερομηνία εφαρμογής την 1/1/2019.
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την αντιπολίτευση πως «κακώς τους πληροφορούν κάποια παπαγαλάκια, βαίνουν μειούμενες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές» και «η πρόβλεψη ακόμα κα του κακού ΔΝΤ είναι για πάνω από 2% ανάπτυξη για το 2017».
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τσίπρα στον ΑΝΤ1
 • Τα μέτρα και 1% το 2019, και 1%+1 πρώτη πρώτου του 2020, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με την προϋπόθεση τα αντίμετρα να είναι στο 3,5%.
Τα λάθη του ΔΝΤ
 • Στην Ευρώπη διεξάγεται συζήτηση για το μέλλον της, για τα λάθη στην Ελλάδα. Την χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωο, με ευθύνη τον κυβερνήσεων, όχι όμως των πολιτών.
 • Στο ΔΝΤ λένε για τα λάθη τους, και για τον πολλαπλασιαστή λιτότητας στο 1ο και στο 2, τώρα και ο Σόιμπλε λέει ότι η Ελλάδα κάνει πιο σοβαρές εκτιμήσεις από ότι το ΔΝΤ.
Οι εκλογές στην Ευρώπη
 • Εχουμε εκλογές σε πολλές χώρες. Είχαμε Γαλλία, μετά στην Γερμανία. Συζητούν όλοι για την παρουσία του ΔΝΤ. Το κρίσιμο είναι τώρα.
 • Για εμάς και την κυβέρνηση, να μπει τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε το 2010.
Ανοιξαν ήδη χιλιάδες θέσεις εργασίας από 1/1/2016
 • Οταν θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη θα πατήσουμε γερά στα πόδια μας.
 • Από την 1η Γενάρη του 2016 έχουμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Τα μέτρα που μου ασκούν κριτική, είναι το εξιτήριο για το πρόγραμμα.
 • Το 2010 είχαμε άλλη εικόνα ως χώρα, τώρα έχουμε διαφορετική. Έβλεπαν οι ξένοι το πάρτι. Στα εξοπλιστικά, στο ΚΕΕΛΠΝΟ, την Siemens κ.α
 • Είναι προφανές ότι οι γενικές οφειλές της κυβέρνησης συνυπολογίζονται στο συνολικό πλεόνασμα, οι οποίες είναι και μειούμενες.
 • Το μέγεθος του 2016 ήταν θετικό, έστω και 0,05%. ας πούμε και κάτι θετικό. Ακόμη και το κακό ΔΝΤ λέει για ανάπτυξη 2,5%.
 • Θα έχουμε φέτος το καλοκαίρι πάνω από 30 εκατ τουρίστες. Εδώ και μήνες έχουν κρατήσεις, υπάρχουν ξένες επενδύσεις σε ξενοδοχεία. Πέφτουν εκατομμύρια σε ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ κ.α.
 • Αν δεν είχαμε το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε ακόμη καλύτερη συμφωνία με τους κινέζους για τον ΟΛΠ.
 • Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, έχω πει ότι ήμασταν πειραματόζωο, και δεν λέω ότι δεν φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά δεν φταίει ο ελληνικός λαός
 • Το κρίσιμο είναι τώρα για τις πολιτικές δυνάμεις να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010 και μετά.
 • Το Πάσχα έγινε η μεγαλύτερη έξοδος της τελευταίας 7ετιας. Με νέους δρόμους, που άνοιξαν και με λιγότερα χρήματα μετά από 4 χρόνια κλειστούς δρόμους. Και το πετύχαμε από μετά από διαπραγμάτευση.
Για την δήλωσή του «go back μαντά Μέρκελ»
 • Πιστεύω ότι έπρεπε να κάνει πίσω. Ηταν απολύτως σωστό το σύνθημα. Οταν όμως γνωρίζεις έναν άνθρωπο προσωπικά... Η καγκελάριος, είναι πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης και - τολμώ να πω - ότι είναι ανοιχτόμυαλη. Και το έδειξε αυτό στο προσφυγικό κυρίως.
 • Είμαι ο μόνος πρωθυπουργός που βγήκα και είπα ότι είχα αυταπάτες.


Πηγή: Τσίπρας: Αν δεν μας δώσουν το χρέος, δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/333446/tsipras-den-mas-dosoyn-hreos-den-tha-efarmosoyme-ta-metra#ixzz4fI6ABjoD