Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Λέσβος: Μπλόκο από πρόσφυγες στο πλοίο για Πειραιά

Περίπου 300 μετανάστες αφρικανικής καταγωγής, μαζί με ομάδες αλληλέγγυων από ευρωπαϊκές κυρίως χώρες, έχουν καταλάβει από τις 5.30 το απόγευμα τις τέσσερις πύλες εισόδου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αποτρέποντας έτσι την είσοδο των επιβατών στο πλοίο της γραμμής και την αναχώρησή τους για το λιμάνι του Πειραιά. 

Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και τούρκοι τουρίστες που φτάνουν με τα πλοιάρια της γραμμής από το Αϊβαλί, οι οποίοι προφανώς δεν θα μπορούν να εξέλθουν από το λιμάνι, σύμφωνα με το Lesvosnews.gr.

Σύμφωνα με φυλλάδιο που δημοσιεύει το site, οι πρόσφυγες δηλώνουν ότι μένουν εγκλωβισμένοι στο νησί καθώς ένα "ψευδοσύνορο" έχει υψωθεί μεταξύ Λέσβου και Αθήνας, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και περιμένοντας επ' άπειρο να εξεταστούον οι αιτήσεις για το άσυλο.

Το φυλλάδιο με τα αιτήματα

Σε κίνδυνο 12 απεργοί πείνας και δίψας

Στο μεταξύ, ομάδα γιατρών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης επισκέφτηκε τους 12 απεργούς πείνας και δίψας στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας. Πρόκειται για σύρους κουρδικής καταγωγής (ανάμεσά τους και ένας ανήλικος), των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό.
Ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου και τη θετική γνωμοδότηση δεδομένου ότι η κουρδική καταγωγή τους καθιστά de facto την Τουρκία μη ασφαλή χώρα.

Ξεκίνησαν την απεργία πείνας την περασμένη Παρασκευή.
AdTech Ad
Από την εξέταση των γιατρών διαπιστώθηκε σοβαρή αφυδάτωση, που αντικατοπτρίζεται και στα ζωτικά τους σημεία, καθώς και εμφανής εξασθένηση, αδυναμία και καταβολή.

"Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες η υγεία τους κινδυνεύει με μη αναστρέψιμες βλάβες ζωτικών οργάνων και βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Οι ίδιοι αρνήθηκαν τόσο την παροχή ορού πριν από την κατάρρευσή τους όσο και τη μεταφορά τους σε στεγασμένο χώρο προκειμένου να είναι σε εμφανές σημείο. Μας ζήτησαν μόνο να δημοσιοποιήσουμε τα αιτήματά τους", αναφέρει η Ένωση Γιατρών.

"Δηλώνουμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα τους. Καταγγέλλουμε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και απαιτούμε να δοθούν σε όλους τους πρόσφυγες ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβούν στις χώρες επιλογής τους", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.


Καμία ελπίδα για επιζώντες, εννιά αγνοούμενοι

Σημειώνεται επίσης πως η διαμαρτυρία γίνεται στον απόηχο ενός ακόμη πολύνεκρου ναυαγίου, μετά από μία περίοδο χωρίς μεγάλες τραγωδίες στο Αιγαίο, λόγω της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Λιμενικό και Frontex συνέχιζαν ως χθες Τρίτη, τις προσπάθειες για εντοπισμό αγνοουμένων από το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Εφταλούς τη Δευτέρα με 16 νεκρούς. 

Με δεδομένη τη δήλωση της πρώτης από τις δύο διασωθείσες ότι στο σκάφος επέβαιναν 25 συνολικά πρόσφυγες και μετανάστες, ελληνικές και τουρκικές Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν ακόμη εννιά άτομα. 
  
Μέχρι στιγμής, έξι γυναίκες, δύο άνδρες και ένα παιδί έχουν ανασυρθεί νεκροί από την ελληνική πλευρά, ενώ στην Τουρκία επτά σοροί επιβεβαιώνεται ότι έχουν ανασυρθεί από την τουρκική Ακτοφυλακή.

Τα μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας στο νησί βρίσκονται δίπλα στις γυναίκες που διασώθηκαν, προσφέροντας βοήθεια. Οι δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες θεωρείται πως είναι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η άλλη από το Καμερούν, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Περίπου 4.900 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει το πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα από την αρχή αυτής της χρονιάς συγκριτικά με το 2016, που σημειώθηκαν 173.450 αφίξεις.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και Emprosnet.gr,

Φωτογραφία από Lesvosnews.gr