Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Προκόπης Παυλόπουλος: Δεν ξεχνώ την ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Ελλήνων της Μικράς Ασίας!

ΥΠΕΘΑ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡ.
ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ» ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

Αισθάνομαι πραγματική τιμή κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου με τίτλο «Ελληνισμός και Ορθοδοξία στην Μικρά Ασία» που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, σε συνεργασία με το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας. Θέλω δε να προσθέσω ότι η συμμετοχή μου στο Συνέδριο αυτό συνιστά για μένα και ένα άκρως συμβολικό Προσκύνημα στην κοιτίδα του Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Πριν απ’ όλα εμείς, οι Έλληνες, πρέπει να διατηρούμε άσβεστη στην συλλογική μας μνήμη την συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην διατήρηση της Εθνικής και Πολιτισμικής συνείδησης. Διότι –και μέσ’ από την διαχρονική δύναμη του Ελληνισμού ν’ αντιμετωπίζει με ηρωισμό τις συμφορές και να μην τους επιτρέπει ν’ ανακόψουν την ιστορική του πορεία- η Μικρασιατική Καταστροφή και η προσφυγιά που επακολούθησε ήταν το «μπόλι» που γονιμοποίησε, στο διηνεκές, το δέντρο της εθνικής και πνευματικής συνείδησης του Έθνους των Ελλήνων.

Πλην όμως πρωτίστως οφείλουμε να μην λησμονούμε την θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιτελώντας έτσι και εθνικό χρέος, το οποίο πηγάζει και από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του 1998. Κι ακόμη τούτο, μ’ αφορμή την πρόσφατη επικαιρότητα αναφορικά με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η Τουρκία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί conditio sine qua non για το αν και κατά πόσον ένα κράτος αξίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοκρατικώς οργανωμένων μελών της Διεθνούς Κοινότητας. Και η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, η τήρηση της οποίας είναι υποχρεωτική, μεταξύ άλλων επειδή οιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπόμενων κατά το Διεθνές Δίκαιο κυρώσεων. Πολλώ μάλλον όταν η Συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει, εκτός από τα σύνορα της Ελλάδας, και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι η Χώρα μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Όπως είναι λοιπόν διαχρονικώς αποδεδειγμένο, η Ελλάδα τείνει βεβαίως πάντα χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία και τον Τουρκικό Λαό. Ταυτοχρόνως όμως δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι, στην βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου εν συνόλω, να υπερασπισθούμε στο ακέραιο τα σύνορά μας, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία, άρα τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.