Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017

ΗΝΙΟΧΟΣ 2017: Πιο ανανεωμένος και δυναμικός από ποτέ

Πρόκειται για την άσκηση με την μεγαλύτερη επιχειρησιακή βαρύτητα για την ΠΑ.
Η διακλαδική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» διεξάγεται ως γνωστόν σε ετήσια βάση όμως κατέχει μια ξεχωριστή θέση, καθώς σε αυτήν εφαρμόζονται πλήρως τα επίχειρησιακά σενάρια της ΠΑ με τη συμμετοχή όλων των τύπων μαχητικών της ΠΑ αλλά και πτητικών μέσων από τους υπόλοιπους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Το defencenews.gr παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τις πρώτες φάσεις από τη διεξαγωγής της ελληνικής. «RED FLAG» και σας μεταφέρει τα τεκταινόμενα της άσκησης.
 
Η άσκηση διεξήχθη από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017, σε συνδυασμό με την άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ 4/17» του Πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτή συμμετείχαν τα εξής μέσα και των τριών Κλάδων των ΕΔ:
 1. Πολεμική Αεροπορία: Όλες οι Πολεμικές Μοίρες Αεροσκαφών, Α/φη Έγκαιρης Προειδοποίησης (ΑΣΕΠΕ), Μεταφορικά Α/φη, Σταθμοί RADAR Εδάφους και Αντιαεροπορικά Συστήματα.
 2. Στρατός Ξηράς: Ελικόπτερα, επίλεκτες Δυνάμεις σε ρόλο JTAC από το Ειδικό Τμήμα ΑΛεξιπτωτιστών και Αντιαεροπορικά Συστήματα.
 3. Πολεμικό Ναυτικό: Πλοία όλων των τύπων και ρόλων καθώς και ελικόπτερα.
 
Στις διεθνείς συμμετοχές στον «ΗΝΙΟΧΟ 2017» περιλαμβανόταν η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ με 12 F-16C/D Βlock 40 "Barak 2020". Οι ΗΠΑ με 12 F-16C Βlock 30 της 93 Fighter Squadron "Makos". Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 6 F-16E Βlock 60 "Desert Falcon" και τέλος η Ιταλία με 6 AMX A-11 GHIBL. Να σημειωθεί πως από πλευράς Ισραήλ ξεχώρισε το Gulfstream G-550, με το ραντάρ ΑΕSA Elta EL/W-2085 που λειτουργει στις L και S band (1GHz to 2GHz and 2GHz to 4GHz) παρέχοντας καλυψη 360°. Επιπροσθέτως, ιδιαίτερη βάση δόθηκε στα ατρακτίδια των αεροσκαφών όπως των Αμερικανικών F-16C block 30 έχουν ερθει στον Ηνιοχο με ατρακτιδιο ηλεκτρονικου πολεμου ALQ-131 και ατρακτιδιο στοχοποίησης Liteting II. Τόσο τα ελληνικά ΑΣΕΠΕ όσο και τα Ισραηλινά ανέλαβαν να καθοδηγούν τα COMAO είτε από την πλευρά των Blue forces είτε από την πλευρά των Red. Κάθε COMAO είχε αντιστοίχως και το δικό του ΑΣΕΠΕ για διοίκηση και έλεγχο. 
 
 
Η άσκηση διεξήχθη τμηματικά στη βάση 9 επιμέρους Σεναρίων, που έφεραν την κωδική ονομασία «MISSION» ένα (1) έως εννέα (9). Την ημέρα εκτελούνταν 2 κύματα (Α, Β) με διαχωρισμό τριών (3) ωρών (Α/Γ 10:00 C, 13:00 C) και ένα (1) SIDE MISSION, μετά την Α/Γ του δεύτερου Κύματος. Τη νύχτα, ένα (1) κύμα (C) (Α/Γ 21:00 C) και ένα (1) SIDE MISSION μετά την Α/Γ του κύματος (C).
 
Το φάσμα των αποστολών της άσκησης κάλυψε:
 1. Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Counter Air Operations εναντίον συστημάτων ολοκληρωμένης αεράμυνας (IADS: Integrated Air Defence Systems), αεροδρομίων και ειδικών στόχων.
 2. Αποστολές Επιθετικής Σάρωσης – Fighter Sweep και HVAA (High Value Airborne Asset: υψηλής [επιχειρησιακής] αξίας εναέριο μέσο, όπως για παράδειγμα ένα αεροσκάφος εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου) Attack – Protection
 3. Αεροπορικές Επιχειρήσεις Εναντίον Δυνάμεων Επιφάνειας – Anti Surface Force Air Operations.
 4. Επιχειρήσεις Αεροπορικής Αναγνώρισης.
 5. Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης – Combat Search And Rescue (CSAR).
 6. Αποστολές Στρατηγικής Επίθεσης.
 7. Άμεση Καταστολή Στόχων – Dynamic Targeting (DT) – Time Sensitive Targets (TST).
 8. Επιχειρήσεις Υποστήριξης «Slow Mover» (μέσων χαμηλής ταχύτητας, π.χ. ελικοπτέρων).
 
Ο χαρακτήρας των συνδυασμένων αεροπορικών αποστολών γνωστών και ως COMAO είναι το κύριο στοιχείο της ασκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ» με τη διεξαγωγή σεναρίων τα οποία περιλαμβάνουν πολύάριθμους σχηματισμούς αεροσκαφών. Στόχος της συγκεκριμένης μορφής επιχειρήσεων είναι η επίτευξη της μέγιστης επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας ώστε τα «πακέτα» (όπως ονομάζονται στην ορολογία της ΠΑ) διαφορετικών τύπων μαχητικών αεροσκαφών να προσφέρουν αλληλοκάλυψη για την εκπλήρωση αποστολών νυχτερινής κρούσης-απαγόρευσης πεδίου μάχης (Strike / Interdiction), καταστολής-καταστροφής εχθρικής αεράμυνας (SEAD/DEAD), υποστήριξης ναυτικών επιχειρήσεων (ΤΑΥΝΕ), αναγνώρισης πεδίου μαχης (Recce) καθώς και αποστολών έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR).
 

Επισήμως η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» χαρακτηρίζεται ως άσκηση μικρής κλίμακας αλλά προκεχωρημένου επιχειρησιακού ενδιαφέροντος κατα την οποία διεξάγονται Αεροπορικές και Μικτές επιχειρήσεις σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια. Ο αντικειμενικός σκοπός της άσκησης όπως καθορίζεται από την ίδια την ΠΑ αφορά «Την εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση Μικτών και Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (COMAO) σύμφωνα με το επιχειρησιακό δόγμα της ΠΑ και τα Εθνικά Σχέδια σε περιβάλλον που προσομοιάζει κατα το δυνατόν την πραγματική κατάσταση ώστε να δοκιμάζονται και να αξιολογούνται τα υπάρχοντα και προτεινόμενα σχέδια και οι ακόλουθες τακτικές κατα τη διάρκεια των επιχειρήσεων».