Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017

Σαμποτάζ στο Τουρκικό υποβρύχιο TCG Gür (S-357) αποκαλύπτουν οι εφημερίδες Sözcü και Hürriyet

Μια περίεργη υπόθεση «σαμποτάζ» σε τουρκικό υποβρύχιο αποκαλύπτει οι εφημερίδες Sözcü και Hürriyet. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, Τούρκος Υπαξιωματικός οπαδός του Gulen έριξε μέσα σε ένα από τους τέσσερις κινητήρα diesel τύπου MTU 12V 396 SB83 μεταλλικά αντικείμενα με σκοπό την πρόκληση ζημιάς στον κινητήρα.
Η φερόμενη πράξη του Τούρκου Υπαξιωματικού έλαβε χώρα την 30η Δεκεμβρίου μεταξύ 00.00-00.40 στο υποβρύχιο TCG Gür (S-357). Ο Τούρκος Υπαξιωματικός εισήλθε τρείς φορές στο μηχανοστάσιο και τοποθέτησε μεταλλικά αντικείμενα μέσα στον κινητήρα.
Ο Τούρκος Υπαξιωματικός συνελήφθη στις 5 Ιανουαρίου 2017 αλλά το περιστατικό αποκαλύφθηκε με δύο μήνες καθυστέρηση ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από την φερόμενη επέμβαση του Υπαξιωματικού.

Ο Εισαγγελέας του Kocaeli ανέλαβε την υπόθεση μετα από πρόταση του Στρατιωτικού Εισαγγελέα ο οποίος διεξήγαγε το αρχικό στάδιο των ερευνών. Από την έρευνα του Στρατιωτικού Εισαγγελέα προέκυψαν ενδείξεις ότι ο φερόμενος δράστης μπορεί να είναι μέλος της οργάνωσης του Gulen.
Πρόκειται για το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό υπονόμευσης πλοίου του Τουρκικού Ναυτικού το οποίο μάλιστα ανήκει στην πλέον σύγχρονη έκδοση των υποβρυχίων Type 209/1400T2 κλάσης Gür.
Το εν λόγω υποβρύχιο παραλήφθηκε και εντάχθηκε στην δύναμη του Τουρκικού Ναυτικού τον Ιούλιο του 2003.
Συνολικά τέσσερα υποβρύχια της κλάσης Gür υπηρετούν σήμερα στις τάξεις του Τουρκικού Ναυτικού [Gür (S-357), Canakkale (S-358), Burakreis (S-359) Birinci Inonu (S-360)] και αποτελούν τις πιο σύγχρονες μονάδες του τουρκικού υποβρύχιου Στόλου.

http://www.viadiplomacy.gr/sampotaz-sto-tourkiko-ipovrichio-tcg-gur-s-357-apokalipti-efimerida-sozcu/