Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Guardian: Διπλωμάτες και ειδικοί φοβούνται ατύχημα στο Αιγαίο

Guardian: Διπλωμάτες και ειδικοί φοβούνται ατύχημα στο Αιγαίο
Τα φραστικά πυρά μεταξύ των δύο γειτόνων κάνουν ειδικούς σε θέματα άμυνας να εκφράζουν φόβους για ένα «ατύχημα» στην περιοχή, που θα βγει εκτός ελέγχου, σημειώνει ο Guardian.
Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει την αδυναμία ΕΕ και ΝΑΤΟ να διαχειριστούν μια κρίση εάν συμβεί, αλλά και την απουσία -μέχρι στιγμής- ενός πλήρως λειτουργικού μηχανισμού ασφάλειας στην Ουάσιγκτον, που λειτουργεί συνήθως πυροσβεστικά σε τέτοιες καταστάσεις.
Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, καταγράφει τη σταδιακή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Άγκυρας και ευρωπαϊκών πρωτευουσών ενόψει του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του Ερντογάν, που οι τελευταίες θεωρούν ότι επιδεικνύει «ανησυχητικά σημάδια απολυταρχισμού».
Στον πρόλογο του άρθρου της, μάλιστα, αναφέρει πως «αναζωπυρώνονται οι φόβοι για έξαρση της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο μετά τη δήλωση του Ερντογάν ότι μπορεί να κάνει δημοψήφισμα και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά και μετά τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, που είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση».
Στο αναλυτικό άρθρο της σημειώνει την οργή του Τούρκου προέδρου για την απαγόρευση από Γερμανία και Ολλανδία σε αξιωματούχους του να κάνουν εκστρατεία υπέρ του «Ναι» σε εδάφη τους, την επιμονή του να χαρακτηρίζει «Ναζί» ευρωπαίους πολιτικούς, εφόσον συνεχίζουν να τον αποκαλούν δικτάτορα και ως τελευταίο δείγμα κορύφωσης της έντασης παραθέτει τις απειλές του Ερντογάν ότι προτίθεται να κάνει στην Τουρκία δημοψήφισμα τύπου Brexit για διακοπή των σχέσεων με την Ε.Ε. λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας ότι «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση».
Και σχολιάζει: «Η εχθρότητα αυξάνεται και στις δύο πλευρές με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη να εκφράζει πρόσφατα φόβους ότι η Τουρκία θα προκαλέσει “θερμό επεισόδιο” καθ’ οδόν προς το δημοψήφισμα... Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εμποδίζονται εδώ και καιρό απ’ την Κύπρο και οι συνομιλίες για την επανένωση της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας είναι σε κρίσιμο σημείο, αλλά έχουν κολλήσει κι είναι απίθανο να προχωρήσουν πριν το δημοψήφισμα.


Πηγή: Guardian: Διπλωμάτες και ειδικοί φοβούνται ατύχημα στο Αιγαίο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/327517/guardian-diplomates-kai-eidikoi-fovoyntai-atyhima-sto-aigaio#ixzz4cXzOywFv