Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Το ΝΑΤΟ να μην εξωθήσει την Τουρκία σε αποχώρηση ζητά η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας

FILE PICTURE. Geman Minister of Defence Ursula von der Leyen. EPA, ANDREAS GEBERT
Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, παρά την κρίση ανάμεσα στην Άγκυρα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά από την άλλη οι Σύμμαχοι δεν πρέπει να «εγκαταλείψουν» τους αντιπάλους της τουρκικής εξουσίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας.
«Η Τουρκία δεν μας διευκολύνει την εργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», παραδέχθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς η Άγκυρα διαμαρτύρεται έντονα εδώ και δύο εβδομάδες για την απαγόρευση που επιβλήθηκε σε πολλούς υπουργούς να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις της τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη υπέρ του Ερντογάν.
«Όμως κανείς δεν πρέπει να φανταστεί ότι μια Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ θα μας άκουγε καλύτερα, ή μήπως θα ήταν πιο εύκολη η ζωή, αν η Τουρκία παρέμενε στο ΝΑΤΟ», προειδοποίησε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Για τη γερμανίδα υπουργό Άμυνας, «είναι «ακριβώς» επειδή τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι «μια συμμαχία» που μπορούν να «συζητούν πιο εύκολα τις αρχές (τους) που αφορούν τη δημοκρατία και το άνοιγμα της κοινωνίας – ακόμη και στην αμφισβήτηση».
Η υπουργός, η οποία συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ εδώ και έντεκα χρόνια, εκτιμά επίσης πως η παραμονή στο ΝΑΤΟ είναι ένα σήμα που απευθύνεται στους αντιπάλους του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τους πολυπληθείς Τούρκους που δεν θέλουν μια διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου», που διακυβεύεται στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία, πρόσθεσε.
Η αντιπαράθεση με την Τουρκία αφορά κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία που απαγόρευσαν σε διάφορους τούρκους υπουργούς να διεξαγάγουν εκστρατεία στο έδαφός τους υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Βερολίνο ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικές» τακτικές προκειμένου να υποστηρίξει «τους τρομοκράτες» στο έδαφός του και ότι προωθεί το «Όχι» στο δημοψήφισμα, αναφερόμενος ταυτόχρονα στον ρόλο της Ολλανδίας στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, που διαπράχθηκε το 1995 στην πρώην Γιουγκοσλαβία, και απειλώντας με αντίποινα τη Χάγη.
Χθες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιδιώκει με τις «προκλήσεις» της εναντίον της Ευρώπης να εμφανιστεί ως «θύμα» ώστε να επηρεάσει υπέρ της το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
15/03/2017 13:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βερολίνο

http://mignatiou.com/2017/03/to-nato-na-min-exothisi-tin-tourkia-se-apochorisi-zita-i-germanida-ipourgos-aminas/