Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Συρία: οι κουρδικές πολιτοφυλακές θα παραχωρήσουν εδάφη στο συριακό στρατό

cmm
Η FDS πολιτοφυλακή κατά πλειοψηφίαν κουρδική που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμη να δώσει κάποιους οικισμούς στο συριακό στρατό μετά από συμφωνία με τους ρώσους προς αποφυγή μιας διαμάχης με τους τούρκους.

Σύμφωνα με το AFP, αυτή η ανακοίνωση είναι ολοκληρωτικά μια έκπληξη γιατί είναι η α΄φορά που μαχητές που υποστηρίζονται από την Washington έρχονται σε συμφωνία για επανεκχώρηση εδαφών στις δυνάμεις του  Bachar al-Assad.
Το στρατιωτικό Συμβούλιο του Minbej Ιεράπολη που είναι μέρος του FDS επιβεβαίωσε ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις θ΄αναπτυχθούν σε μια ζώνη  tampon μεταξύ αυτών και του τουρκικού στρατού και των σύριων συμμάχων τους.
« Εμείς το  στρατιωτικό Συμβούλιο του Minbej (CMM), ανακοινώνουμε ότι κατορθώσαμε μια συμφωνία με τη Ρωσία για να  δοθούν  σε συνοριοφύλακες του συριακού κράτους, χωριά στη γραμμή του μετώπου με την Ασπίδα του Ευφράτη ».
Διευκρινίζεται ότι το έδαφος που παραχωρείται βρίσκεται μεταξύ  Minbej και al-Bab.
Αυτοί οι  « συνοριοφύλακες » θα είναι επιφορτιεσμένοι να  « προστατεύσουν τη γραμμή που χωρίζει το έδαφος υπό τον έλεγχο του  CMM και αυτό υπό τον έλεγχο του τουρκικού σταρτού και των  (ανταρτών) τςη Ασπίδας του Ευφράτη », διευκρινίζει το ανακοινωθέν.
Η Τουρκία απείλησε την Πέπμτη να κάνει χτυπήματα κατά των συροκούρδων αν αυτοί δεν αποσυρθούν από την πόλη Minbej κοντά στα τουρκικά σύνορα.
« Είπαμε ήδη ότι θα χτυπήσουμε τους YPG αν δεν αποτραβηχθούν » από το  Minbej, δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu, αναφερόμενος στους YPG, μέρος των  (FDS) υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ.
Στην επραχία του Χαλεπίου οι αντάρτες που υποστηρίζουν οι τούρκοι κατέλαβαν την Τετάρτη 2 χωριά που κατείχαν οι FDS. Αλλά την Πέμπτη το πρωί οι FDS τ΄ανέκτησαν σύμφωνα με το OSDH.al manar AFP 2.3.17