Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA που μελετά και επιδιώκει την ανατροπή των Άσαντ, την πρόκληση εμφυλίου….

%ce%ba%ce%b1%cf%84ssijijsa
Δημοσιοποίηθηκε Έκθεση του Διευθυντή της CIA για διεθνή ζητήματα με ημερομηνία 31.1.86 που αποχαρακτηρίστηκε στις 8.12.2011. Θέμα της Συρία σενάρια δραματικής πολιτικής αλλαγής μερικώς αποχαρακτηρισμένα 8.12.2011. Eίναι 28 σελίδων. Το ντοκουμέντο δημοσιεύεται από το αμερικανικό libertarian Ιnstitute στις 17.2.17.

Από το νο 1 κι εξ αρχής γίνεται αναφορά στα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανατροπή του πρέδρου Χαφέζ αλ Άσαντ. Πρωταρχικά αναφέρει την πολυθρησκευτικότητα που καθορίζει τη συριακή κοινωνία και που θα μπορούσε να επιφέρει εντάσεις στη συριακή πολιτική ζωή. Συγκεκριμένα το έγγραφο κατονομάζει την μειονότητα των αλαουιτών- που είναι πιο κοντά στους χριστιανούς – η οποία όπως λέει έχει λάβει τα πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα και όχι η σουνιτική πλειονότητα.Το έγγραφο ζυγίζει τη δυνατότητα για σοβαρή διακοινοτική βία μεταξύ αλαουιτών και σουνιτών.
Αναφερόμενο συγκεκριμένα στη σουνιτική εξέγερση των Αδελφών Μουσουλμάνων στα τέλη της δεκαετίας 70-80 που ο Άσαντ κατέπνιξε κρίνουν οι ειδικοί ότι μπορεί να υπάρξει και β΄ευκαιρία στους σουνίτες όπου η κυβέρνηση ό,τι και να κάνει θα οδηγήσει στο α΄στάδιο εμφυλίου πολέμου.
Αναφορικά με το ρόλο της Ρωσίας.
Ως επί το πλέιστον η θέση της Μόσχας επί συριακού λογικά θα παραμείνει ισχυρή αλλά η Συρία θα υποφέρει  και από β΄καταστροφική ήττα στρατιωτική ήττα από ατα χέραι των νέων ηγετών του Ισραήλ και θα επιχειρήσει να βρει στρατιωτικό εξοπλισμό.Το status  της Μόσχας στη Συρία εξαρτάται από το makeup του νέου καθεστώτος.Η συνέχιση της αλαουίτικης κυριαρχίας είναι επικερδής για τα σοβιετικά συμφέροντα.όμως θα μειωθεί η εκτίμηση της Μόσχας στην αλαουίτικη εξουσία αν η νέα κυβέρνηση μετά τον Χάφεζ αλ Άσαντ πέσει θύμα εσωτερικών ή εξωτερικών διαμαχών που θ΄αναγκάσουν τη Μόσχα ν΄αποφασίσει με ποια πλευρά να πάει.
Σχετικά με ΗΠΑ
Η  στάση μας θα παραμείνει αδιάλλακτη όσο θα υπάρχει αλαουίτικο καθεστώς λόγω της ανάμειξής του στο Λίβανο,της σύγκρουσής με το Ισράηλ και της υποστήριξής του στην τρομοκρατία και των στενών δεσμών με τη Σοβιετική Ένωση.Πιστεύουμε ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ εξυπηρετούνται πολύ καλύτερα από ένα σουνιτικό καθεστώς που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και σχετικά  μετριοπαθείς που θα ενδιαφέρονται να έχουν πάντα δυτική βοήθεια και επενδύσεις. Ένα τέτοιο καθεστώς είναι λιγότερο διακείμενο σ΄εντάσεις με το Ισραήλ.Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στη Συρία η θέση του προέδρου Άσαντ είναι δυνατή με τη Συρία ν΄απολαμβάνει απίστευση σταθερότητα και μεγάλο βαθμό σεβασμού απ΄όλον τον αραβικό κόσμο.Όμως η σταθερότητα της Συρίας βασίζεται στις ικανότητες του Άσαντ του οποίου η υγεία δεν είναι καλή.Το σημειώνουν εξ αρχής ότι έχει θέματα υγείας και συχνά επανέρχονται καθώς και στον προβληματισμό τους αναφορικά με το διάδοχό του.Είχε υποστεί μεγάλη καρδιακή προσβολή το 1983.Υπάρχουν σημεία μη αποχαρακτηρισθέντα σχετικά με το διάδοχο του Χάφεζ είτε τον αδερφό του τον Ριφάτ ή από κάποιον υπουργό.Ασχολείται με τον κάθε υπουργό.
Το ίδιο έγγραφο χρησιμοποιώντας πληροφορίες από αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό σημειώνεί ότι μειώθηκαν οι περιουσίες των σουνιτών εμπόρων και των μεγάλων σουνιτικών εταιρειών.Η πρεσβεία μας αναφέρει  ότι ο υπουργός Οικονομικών ίσως να θέλει να κάνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλη αντίσταση από σοσιαλιστές του κόμματος Μπάαθ.
Ο Άσαντ έχει αποφύγει  κάθε κίνηση που θα προκαλέσει πόλεμο με το Ισραήλ.Αλλά θεωρούμε ακόμη και αυτήν την πολιτική της στρατηγικής ισορροπίας με Ισραήλ πάλι θα δημιουργήσει ένοπλη σύρραξη με εσωτερικές τριβές και θα υποφέρει την ήττα. 
Η Συρία είναι το ανεκτίμητο κομμάτι επιρροής της Μόσχας στη Μ Ανατολή.Η Σοβιετική Ένωση με τις ανατολικές χώρες δίνουν τόσα όπλα στη Συρία  όσα κανείς άλλος όμως ο Άσαντ έχει δείξει ότι παραμένει ανυπότακτος και στη σοβιετική επιρροή όταν επέδειξε την ανεξαρτησία του πάιρνοντας θέσεις ενάντια στις επιθυμίες των σοβιετικών.Οι σοβιετικοί ανέχονται την ανεξαρτησία του Άσαντ.Πιστεύουμε ότι ένας διάδοχός του ίσως σταματήσει τη σχέση Μόσχας Δαμασκού και δεν θα  πρόσκειται στα ρωσικά συμφέροντα.
Ακολουθεί το πορτραίτο αξιολόγησης 1 προς 1 υπουργών και στρατιωτικών.Λένε ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη στρατιωτικής δράσης που θα μπορούσε να προκαλέσει σεχταριστικούς πυρήνες στις τάξεις των αξιωματούχων του στρατού αν και το 60 τοις εκατό αυτών είναι σουνίτες και θα προκαλούσε αναζωπύρωση διακοινοτικής βίας σουνιτών κι αλαουιτών και που θα ενέπνεε τους σουνίτες στρατιωτικούς κατά της εξουσίας.
Συντάσουν ολόκληρη  μελέτη για τους αλαουίτες λέγοντας ότι διαθέτουν 4 συνομοσπονδίες που η κάθε μια έχει 10 φυλές.Υπάρχουν μεταξύ τους αντιπαλότητες.Πιστεύεται ότι κι εκεί θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ρήγματα,ερείσματα κλπΟι ααλουίτες κρατικοποίησαν τις ιδιωτικές βιομηχανίες των σουνιτών αφήνοντάς τους μόνο με μικρές οικονομικές μονάδες.Οι σουνίτες που δέχθηκαν αυτές τις οικονομικές αλλαγές των κρατικοποιήσεων έκαναν μια εξέγερση στη δεκαετία του 70 έκαναν μια φονταμενταλιστική εξέγερση και χρησιμοποίησαν βία μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Η Αντίσταση εννοούν της Μουσ.Αδελφότητας διήρκησε μέχρο το 1982 όταν οι ορδές του Χ.Άσαντ σκότωσαν χιλιάδες σουνιτών στην πόλη της Χάμα.
1ο σενάριο αλληλοσκοτωμός για διαδοχή Χάφεζ αλ Άσαντ.
2ο στρατιωτικό πραξικόπημα.
Σε κάθε περίπτωση αναφέρουν ότι η Μόσχα θα θέλει να διατηρήσει το πόδι της στη Συρία και η Ουάσιγκτον δύναται να το αποτρέψει αυτό μόνον αν νέοι ηγέτες που θα στερούνται των ικανοτήτων προσεκτικής διακυβέρνησης του Χ Άσαντ θα οδηγηθούν σε πόλεμο με το Ισραήλ και σε πολιτική ευθυγράμμιση με τις επιταγέςπου η Δύση θέλει στη Συρία.%ce%ba-sijs-jisji
Πιστεύουμε ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα εξυπηρετηθούν καλύτερα από σουνίτικο καθεστώς που θα ελέγχεται από μετριοπαθείς μπίζνεσμαν. Αυτοί θα έχουν μεγάλη ανάγκη για δυτική βοήθεια και επενδύσεις στη Συρία κια θ΄ανοίξουν το δρόμο για τις δυτικές κυβερνήσεις.