Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Προκαλεί η Τουρκία - Νέες παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη - Προκαλεί εκ νέου σήμερα η Άγκυρα στέλνοντας μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας εντός του ελληνικού FIR, τα οποία μάλιστα πραγματοποίησαν και υπέρπτηση πάνω από ελληνικό έδαφος.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος μαχητικών F-16 της τουρκικής Αεροπορίας, εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 13:17. Τα τουρκικά μαχητικά πετώντας με μεγάλη ταχύτητα και σε ύψος 26.000 ποδών, πραγματοποίησαν ακριβώς ένα λεπτό αργότερα στις 13:18 υπέρπτηση άνωθεν του Φαρμακονησίου.
¨Άμεσα απογειώθηκαν μαχητικά F-16C Block 52+ της 340 Μοίρας «ΑΛΕΠΟΥ» τα οποία εκτελούσαν καθήκοντα Readiness στην 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι Κρήτης και πέταξαν προς την θέση των τουρκικών αεροσκαφών.
Το ζεύγος των τουρκικών F-16 επέλεξε να μην παραμείνει στην περιοχή και όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 13 19. Ουσιαστικά πρόκειται για τακτική πρόκλησης «εκ του ασφαλούς» καθώς οι τούρκοι επέλεξαν μικρούς χρόνους παραμονής στο ελληνικό FIR, με είσοδο και έξοδο πρακτικά εντός 3 λεπτών.  
Και σε αυτήν την περίπτωση οι τουρκικοί σχηματισμοί – ουσιαστικά ζεύγος – συνεχίζει να υποδηλώνει την μειωμένη πτητική δραστηριότητα εκ μέρους της τουρκικής Αεροπορίας εξ αιτίας περιορισμένης διαθεσιμότητας έμπειρων χειριστών.

Ειδικότερα το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε τα εξής:
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ -
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 15η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ        :    2 (2 α/φ & 2 α/φ)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     :    3 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         :     7

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          :     4

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         :     7

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        :     25

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           :    -

ΠΕΡΙΟΧΗ               :   ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ


α. 1 εκ των ανωτέρω 25 παραβιάσεων ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποίησε ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών α/φ F-16 την 13:18 άνωθεν ν. Φαρμακονήσι στα 26.000 ft,
β. Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

http://www.onalert.gr/stories/nees-paraviaseis-tourkikon-maxitikon-sto-aigaio/54520