Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Αυστριακός βουλευτής καταγγέλλει δίκτυο Τούρκων πληροφοριοδοτών στη Βιέννη -Χρηματοδοτείται από την Αγκυρα

Φωτογραφία: Intimenews/ΜΕΧΜΕΤ ΤΟΠΑΛΟΓΛΟΥΈνας βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Αυστρία κατηγόρησε την Τουρκία ότι διατηρεί ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών στη χώρα, το οποίο διευθύνει μέσω της πρεσβείας της στη Βιέννη και στοχοποιεί επικριτές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προωθεί τις πολιτικές του και λαμβάνει χρήματα από την Άγκυρα.

Ο Πίτερ Πιλτς, βουλευτής των Πρασίνων, δήλωσε ότι έστειλε έγγραφα στην αστυνομία στα οποία περιγράφονται οι δραστηριότητες της, μιας οργάνωσης-ομπρέλας της οποίας ηγείται ο θρησκευτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας, ο οποίος επιβλέπει δεκάδες τεμένη στην αυστριακή επικράτεια.
«Η ATIB (...) είναι ένα όργανο σκληρής, ανελέητης και, κατά την άποψή μου, νομικά απαράδεκτης πολιτικής της κυβέρνησης της Τουρκίας στην Αυστρία», τόνισε ο Πιλτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Τόσο η ATIB όσο και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διέψευσαν τις κατηγορίες του Πιλτς. Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τη Βιέννη να απόσχει από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να βλάψουν τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες ήδη χαρακτηρίζονται τεταμένες εξαιτίας της αντίθεσης της Αυστρίας στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Πιλτς, οι ιμάμηδες τους οποίους τοποθετεί η Άγκυρα στην Αυστρία για να εργάζονται στην ATIB στέλνουν πληροφορίες στις τουρκικές αρχές κατά κύριο λόγο για τους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τον εγκέφαλο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Επίσης η ATIB κατασκοπεύει τους Κούρδους με τουρκική υπηκοότητα οι οποίοι ζουν στην Αυστρία, τόνισε ο Πιλτς.
Αυτές οι δραστηριότητες πιθανότατα παραβιάζουν την αυστριακή νομοθεσία για τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών οργανισμών του εξωτερικού αλλά και περί της δράσης οργανώσεων θρησκευτικού χαρακτήρα που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, ενώ παραβιάζουν επίσης το καταστατικό της ATIB, το οποίο έχει κατατεθεί στις αυστριακές αρχές, κατά τον βουλευτή των Πρασίνων.
Τα έγγραφα που έστειλε ο οικολόγος πολιτικός στην αυστριακή αστυνομία αποκαλύπτουν την επικοινωνία ανάμεσα στον ακόλουθο θρησκευτικών υποθέσεων της τουρκικής πρεσβείας στη Βιέννη και την κρατική υπηρεσία θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, της Ντιγιανέτ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πιλτς.


Πηγή: Αυστριακός βουλευτής καταγγέλλει δίκτυο Τούρκων πληροφοριοδοτών στη Βιέννη -Χρηματοδοτείται από την Αγκυρα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/319217/aystriakos-voyleytis-kataggellei-diktyo-toyrkon-pliroforiodoton-sti-vienni#ixzz4Yt1xSqGL