Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Α/ΓΕΑ: «ΠΑ και οι ΕΔ θα υπερασπιστούν τα δίκαια της χώρας όποτε απαιτηθεί»

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη - Κατηγορηματικός σε οτι αφορά την ικανότητα της ΠΑ να εκτελέσει με απόλυτη επιτυχία την αποστολή της ήταν ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου. Στο πλαίσιο ενημέρωσης προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του ΥΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΑ έδωσε με απόλυτα σαφή τρόπο την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο.

«Δεν θα δείτε ποτέ στο Αιγαίο, αεροσκάφος με κόκκινο σήμα στα φτερά που δεν θα "συνοδεύεται" από ένα αεροσκάφος με μπλε φτερά. Ποτέ δεν θα συμβεί».  Όπως ανέφερε ο Α/ΓΕΑ δεν αρκούν μόνο τα μέσα. Ο κύριος πολλαπλασιαστής είναι ο άνθρωπος. Σαφής ήταν η αναφορά στη δυναμική των στελεχών που βγαίνει από τη Σχολή Ικάρων και δίνει στη συνέχεια το στίγμα στις μονάδες. Και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνονται άμεσα οι γείτονες. Από αυτό το έμψυχο υλικό προκύπτει η υπεροχή της ΠΑ.

Σε ότι αφορά την απειλή που παρουσιάζεται από την τεχνολογική αναβάθμιση της τουρκικής Αεροπορίας η οποία αναμένεται να διαταράξει δυσμενώς την ισορροπία στο Αιγαίο, ο αρχηγός ΓΕΑ τόνισε χαρακτηριστικά:

«Το ζητούμενο της αναβάθμισης ή ενίσχυσης οπλοστασίου είναι μια διαρκής πορεία. Σε ότι αφορά την αναβάθμιση των
F-16 δεν είναι μια συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα. Ίσως η αναβάθμιση των Block 30 θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Το αεροσκάφος προσφέρει ακόμα πολλα στην ΠΑ Είναι καιρός να σκεφτούμε. Είναι καιρός να πάρουμε αποφάσεις. Πολλές φορές γράψαμε και σβήσαμε πράγματα. Αυτή η πρόταση είναι η πιο ρεαλιστική για όλους.
Από εκεί και πέρα δόθηκε η δυνατότητα να μιλάμε σε πραγματική βάση».
Ειδικότερα  για τα
F-16 αναφέρθηκε ότι μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών θα γίνουν διαπραγματεύσεις για όλα τα ενδεχόμενα και όλα τα σημεία. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις πιθανές διαμορφώσεις για τις 4 εκδόσεις του μαχητικού που διαθέτει η ΠΑ (Block 30/50/52+/52+Advanced) με αναλυτική κοστολόγηση και διαμόρφωση προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη λύση για την βελτίωση της ελληνικής αεροπορικής ισχύος.Όπως τόνισε ο Αντιπτέραρχος Χριστοδούλου, είναι αισιόδοξος ότι από τη στιγμή που μπήκε το θέμα στο τραπέζι θα προχωρήσει γρήγορα αν και η όλη διαδικασία θα απαιτήσει τουλάχιστον 10 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί για το σύνολο του στόλου.

«Eιναι το σημείο έναρξης. Η αρχή από το τίποτα. Έχουμε ανοίξει τα χαρτιά μας και ζητάμε διαφορετικές φάσεις αναβαθμίσεις. Να δούμε που και πως η εταιρεία που το παράγει πως μπορεί να μας τροφοδοτήσει. Πιθανή λύση αφορά κατ αρχήν τα Block 52+ Στις συζητήσεις με την εταιρεία θα συζητάμε για κάθε Block τη βέλτιστη λύση».

Για το θέμα της χρηματοδότησης ξεκαθάρισε ότι μέσα στη δεκαετία το αρχικό ποσό επιμερίζεται. Απο εκει και περα οροι και παράμετροι είναι τεχνικό ζήτημα με πολλές παραμέτρους που εισέρχονται αναφορικά με πιθανή συνδρομή των ΗΠΑ στην μακροχρόνια χρηματοδότηση. .

Το θέμα της χρηματοδότησης τέθηκε και για την προμήθεια μαχητικών
F-35 όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά θα είναι ένα εξάμηνο δύσκολων διαπραγματεύσεων. Παρόλα αυτά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τυχόν αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών για ένα πρόγραμμα τέτοιου οικονομικού μεγέθους θα καμφθούν όταν ενημερωθούν για τον τρόπο χρηματοδότησης.

Σε οτι αφορά το θέμα των
F-35 ο Α/ΓΕΑ σημείωσε επίσης πως υπάρχει ήδη σχετική μελέτη από το 2008 για την προμήθεια του αεροσκάφους η οποία έχει επικαιροποιηθεί κατά καιρούς οπότε δεν πρόκειται για μια ξαφνική απόφαση, αλλά για μια απόφαση που έχει μελετηθεί και αναλυθεί διεξοδικά.

Επιπλέον αναφορικά με τα Mirage 2000EGM/BGM ο Α/ΓΕΑ υποστήριξε πως ένα πρόγραμμα αναβάθμισης για 19 αεροσκάφη είναι πλεον ασύμφορο, ενώ η συμφωνία για την τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών  είναι πολύ κοντά στο να οριστικοποιηθεί λύνοντας οριστικά το θέμα της υποστήριξης.

Αναφερόμενος ευρύτερα στην αποστολή της ΠΑ, ο Α/ΓΕΑ τόνισε ότι για να γίνει η οποιαδήποτε αποστολή είτε στο Αιγαίο είτε για ανθρωπιστικούς λόγους χρειάζεται τεράστια προσπάθεια... «Όσο καλούς αεροπόρους και να έχουμε αν δεν έχουμε καλούς μηχανικούς, καλούς εφοδιαστές, έξυπνους οικονομικούς, να βρουν τις διαδικασίες, αν δεν έχουμε καλούς μαγείρους τότε θα έχουμε προβλήματα.
Είναι μια τεράστια συνεισφορά όλων των ειδικοτήτων για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».

Και ο Αρχηγός ΓΕΑ καταλήγοντας ανέφερε τα εξής: «Αυτό που θέλουμε να περάσουμε είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι είμαστε δίπλα του. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πολιτικές δηλώσεις. Θέλουμε να δείξουμε τη δυναμική μας και επειδή ο κόσμος ακούει πολλά τελευταία,  θέλουμε να τους καθησυχάσουμε. Και να ξέρει ότι όποτε χρειαστεί θα είμαστε εκεί...».


http://www.onalert.gr/stories/agea-pa-kai-ed-ua-yperaspistoun-ta-dikaia-tis-xoras-opote-apaitithei/54401