Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017

Συνεχόμενο διπλωματικό παζάρι για τη Συρία:Βόννη διάσκεψη 10 χωρών που υποστηρίζουν τη »συριακή αντιπολίτευση»

Συνεχόμενο διπλωματικό παζάρι για τη Συρία. Λίγο πριν τη Γενεύη και μια ημέρα μετά τ΄Αστανα οι χώρες που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση συγκεντρώθηκαν αυτή την Παρασκευή στη Βόννη στο περιθώριο της Διάσκεψης των  G20 για να συντονιστούν και να τεστάρουν την αμερικανική θέση λίγες ημέρες πριν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για το συριακό.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αυτής της ομάδας των λεγόμενων «φίλων» (μια δεκάδα χώρες δυτικές και αραβικές όσο και η Τουρκία) μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Donald Trump.
Επίκεντρο της προσοχής θα είναι ο αμερικανός ΥΠΕΞ Rex Tillerson καθώς η διοίκηση Trump δεν έχει ως τώρα αποκαλύψει τις προθέσεις της για το συριακό φάκελο.Έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πολεμήσει τη Daesh αλλά δεν έχει δώσει στίγμα για το πως βλέπει το πολιτικό σκέλος αναφορικά με το συριακό.
Οι χώρες αυτές που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση έναντι του Bachar el-Assad επιβεβαίωσαν την  « καθαρή τους υποστήριξη » στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να επιτευχθεί μια αξιόπιστη πολιτική λύση , ανέφεραν Βερολίνο και Παρίσι.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ο Sigmar Gabriel έκανε σχετική δήλωση.
Κυνικός όσο κι εκβιαστικός εμφανίστηκε ο γάλλος ΥΠΕΞ Jean-Marc Ayrault καθώς δήλωσε « ποιός μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση στη Συρία; αρχικά η ΕΕ. Και εμείς είπαμε ότι δεν τίθεται θέμα να χρηματοδοτήσουμε την ανοικοδόμηση με τέτοιο καθεστώς  που υπάρχει », προειδοποίησε.
Είχε προηγηθεί η συνέντευξη Άσαντ στα γαλλικά μέσα που κατηγόρησε τη Δύση και τη Γαλλία ότι από την πρώτη στιγμή υποστήριξε τους τρομοκράτες και ότι η Γαλλία ευθύνεται για εγκλήματα και ότι δεν υπάρχουν μετριοπαθείς τρομοκράτες.
Ο γάλλος ΥΠΕΞ Ayrault είπε
« Ζητάμε από τον ρώσο κηδεμόνα του καθεστώτος να του ασκήσει πίεση για να σταματήσει να θεωρεί όλη την αντιπολίτευση ως τρομοκρατία.Αντίθετα στη Γενεύη δεν θα υπάρχει συζήτηση « .ΑFP 17.2.17
ΚΥΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΕΞ
O γάλλος ΥΠΕΞ  Jean-Marc Ayrault αντέδρασε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο σύριος πρόεδρος  Bachar El Assad σε πολλά γαλλικά μέσα και δημοσιοποιήθηκε χθες. Χαρακτήρισε τις προτάσεις του « κυνικές ». Ο σύριος πρόεδρος  δήλωσε ότι η η Γαλλία « υποστήριξε τους τρομοκράτες από την αρχή της συριακής κρίσης ».Ο Jean-Marc Ayrault είπε : « Δεν ξέρω πως να χαρακτηρίσω αυτές τις προτάσεις παρά μόνο ως την απόλυτη φρίκη. Είναι σοκαριστικό ν΄ακούς να μιλούν για τη Γαλλία με τέτοιους όρους καθώς η Γαλλία αγγίχθηκε στην καρδιά ,και ο γαλλικός λαός υποφέρει από αυτή την επίθεση που έκανε τόσα θύματα.»
Πρόσθεσε ότι ο  Bachar El Assad, «από αυτή την εσωτερική βία, θρέφει την τρομοκρατία.Ενισχύει τον ριζοσπαστιμό επομένως έχει μια τεράστια υπευθυνότητα».ouest-france