Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με κατάργηση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες

Φωτογραφία: AP Photo/Julie Jacobson
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα» μετά την απόφαση του Αερίου Πάγου για μη έκδοση των 8 στρατιωτικών στην Τουρκία. 
Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την ακύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην Αττάλεια σχετικά με την απόφαση μη έκδοσης των 8 στρατιωτικών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε ότι η Τουρκία εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο αναστολής της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών.
Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοίμασε νέο φάκελο για το αίτημα έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, που καταζητούνται από την Αγκυρα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Ο δεύτερος αυτός φάκελος αποστάλθηκε σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, που χθες είχε εκδώσει και ένταλμα σύλληψης για τους «8», έστειλε έγγραφο και προς την Ιντερπόλ, με το οποίο ζητά έκδοση Ερυθρού Δελτίου για τη σύλληψη «των 8 στρατιωτικών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου».
Ερντογάν: H Ελλάδα ακόμα δεν μας δίνει αυτά τα καθάρματα - Αλλα μου είχαν υποσχεθεί
H ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα λύσει το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών σε 15-20 μέρες, φέρεται να είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αμέσως μετά την απόφαση του Αρειου Πάγου.

«H Ελλάδα ακόμα δεν μας δίνει αυτά τα καθάρματα που διέφυγαν εκεί. Εγώ το αμέσως επόμενο απόγευμα τους τηλεφώνησα και μου υποσχέθηκαν ότι "σε 15-20 ημέρες θα το λύσουμε". Αυτοί διέπραξαν τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία, θα πρέπει να δικαστούν εδώ. Γίνεται να διαφύγουν και να δικαστούν εκεί; Η καθυστέρηση των εργασιών της έκδοσης και βέβαια είναι αιτία να κλονισθεί η εμπιστοσύνη», φέρεται να είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από περιοδεία σε χώρες της Αφρικής. Τις δηλώσεις φιλοξενούν γνωστά έντυπα της Τουρκίας, όπως οι Hurriyet, Sabah, Haberturk.


Πηγή: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με κατάργηση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/315733/i-toyrkia-apeilei-tin-ellada-me-katargisi-tis-symfonias-gia-toys-prosfyges#ixzz4WzHjDPJx