Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Το Ανώτατο δικαστήριο άνοιξε το δρόμο για αγωγές εναντίον του Ην. Βασιλείου και από Ε/κύπριους θύματα των τουρκικών εισβολών

cyprus_598996128
Ένας Λίβυος και η σύζυγός του κέρδισαν στο Ανώτατο Δικαστήριο να ενάγουν την βρετανική κυβέρνηση, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζάκ Στρο και τον τότε επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής ομάδας της ΜΙ6 σερ Μάρκ Άλλεν.
Στις 17 Ιανουαρίου 2017,  το Supreme Court στο Λονδίνο, η ψηλότερα βαθμίδα δικαστηρίου στην Αγγλία,(το αντίστοιχο του Ανωτάτου  Δικαστηρίου στην Κύπρο) απέρριψε την έφεση της βρετανικής κυβέρνησης και συμφώνησε με την απόφαση του Εφετείου της 30ης Οκτωβρίου 2014 ότι ο Λίβυος Αμτούλ Χακίμ Βελτάζ και η σύζυγός του Μαροκινής καταγωγής Φατιμά Βουτσάρ, έχουν δικαίωμα να ενάγουν την βρετανική κυβέρνηση για αποζημιώσεις για τους ισχυρισμούς των ότι το Ηνωμmarkallenένο Βασίλειο συνεργάστηκε στην απαγωγή τους και την παράδοσή τους στην Τρίπολη στην κυβέρνηση Γκατάφι πριν μια δεκαετία και ευθύνονται για τα βασανιστήρια που υπέστησαν.  Ισχυρίζονται ότι υπήρξε συνεργασία ΜΙ6 (της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας εξωτερικού) και της Αμερικανικής CIA για την απαγωγή και παράδοσή τους και υποστηρίζουν ότι ευθύνες φέρουν, οι εν υπηρεσία τότε στο Λονδίνο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζάκ Στρό και ο τότε επικεφαλής της ομάδας αντιτρομοκρατικής οργάνωσης της  ΜΙ6 σερ Μάρκ Αλλεν [φωτό],  το Υπουργείο Εσωτερικών και το Φόρειν ΄Οφις (Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας).  Όλοι αρνούνται ευθύνες. Οι ισχυρισμοί βασίζονται σε έγγραφα που βρέθηκαν στην Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος Γκατάφι και ότι ήσαν οι βρετανικές πληροφορίες που έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο στην απαγωγή και παράδοσή τους.

jack-straw-uk
Ο ΤΖΑΚ ΣΤΡΟ, ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΊΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΌΝΥ ΜΠΛΕΑΡ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΚΑΙ Ο ΟΠΟΊΟΣ ΞΕΘΥΜΑΝΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ 24.4.2004. ΣΤΙΣ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΕΞ ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΩΣ Ο «ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΣ».
Οι δικηγόροι της κυβέρνησης υποστήριξαν διαχρονικά στα δικαστήρια ότι οι ισχυρισμοί του Λίβυου δεν πρέπει να ακουστούν γιατί αφορούν ενέργειες σε άλλη χώρα, και με την θέση αυτή είχε συμφωνήσει καταρχήν το 2013 το Ανώτερο Δικαστήριο. ΄Όμως οι τρείς δικαστές του Εφετείου, στο οποίο πήραν την υπόθεση ο Λίβυος και σύζυγός του, τον Οκτώβριο του 2014 ανέτρεψαν την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου και είπαν ότι ισχυρισμοί για παραβιάσεις του διεθνούς νόμου πρέπει να ακουστούν, και ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον οι ισχυρισμοί για παράνομη παράδοση και ειδικά οι σημαντικές παραβιάσεις του διεθνούς νόμου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ερευνηθούν στα αγγλικά δικαστήρια. Οι τρεις δικαστές ζήτησαν όπως ριχτεί φως στις σκοτεινές γωνιές της δράσης της κυβέρνησης, και όχι για πρώτη φορά.  Επανειλημμένα στο παρελθόν το Εφετείο τόνισε ότι τα λάθη που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες πρέπει να εξετάζονται, αν είναι να γίνεται σεβαστό το Κράτος Δικαίου
Στις 17 Ιανουαρίου 2017  επτά δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου συμφώνησαν με την απόφαση του Εφετείου του 2014 και είπαν ότι οι ισχυρισμοί είναι τόσο σοβαροί που αν δεν ακουστούν σε βρετανικό δικαστήριο ίσως να μην μπορέσουν πουθενά αλλού στο κόσμο να ακουστούν.
Το ζεύγος προσφέρθηκε να συμφωνήσει με αποζημίωση μίας λίρας, μια απολογία και αποδοχή ευθύνης για τα βασανιστήρια που υπέστησαν. Η αποδοχή ευθύνης απορρίφθηκε. 
Είναι ενδιαφέρον, όμως όσον αφορά την Κύπρο,  το τι επεσήμανε το Μπι Μπι Σι στο ειδησεογραφικό του που πρέπει να προβληματίσει, δικηγόρους , δικαστές, προσφυγικούς οργανισμούς και γενικά τα θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας κατά τις δύο τουρκικές εισβολές στην Κύπρο.  Έγραψε:
«Το ανώτατο μας δικαστήριο είπε ότι έστω και αν άλλη χώρα είναι πρωταρχικά υπεύθυνη για τους ισχυρισμούς κακών ενεργειών, δεν υπάρχει λόγος να μην ακουστούν τα γεγονότα στα δικά μας δικαστήρια αν υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν με κάποιο τρόπο αναμεμειγμένο».
«Our highest court has said that even if another state is primarily responsible for the claimed wrongdoing, there’s no reason to stop the facts being heard in our courts if there are serious allegations that the UK was somehow involved».
Cyprus POW return 1974
Ο υπουργός Matt Hancock  αρνήθηκε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης να στείλει τους νέους ανέργους σε στρατόπεδα εργασίας για να τους προετοιμάσει για την εργασία,  ήταν μια μορφή τιμωρίας.
Αλλά αμέσως παραδέχθηκε ότι θα είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης
«Δεν προκειται να τιμωρηθεί κανείς, γιατί κανείς από αυτούς που κάνει το σωστό και παίζει με τους κανόνες, δεν θα χάσει τα οφέλη του», δήλωσε στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 σήμερα Δευτέρα.
Αλλα δεν μας λεει γι αυτούς που δεν θέλουν να παίξουν τους κανόνες του Νεοφιλελευθερισμου τι του περιμένει.
«Στην πραγματικότητα, αυτό είναι για να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στους νέους.»
Αυτό το ανώτερο στέλοχος των Συντηρητικών, ο οποίος ηγείται κερδίσουν της ειδικής ομάδας του Ντέιβιντ Κάμερον, θα καθορίζει τα σχέδια για τους αναζητούντες εργασία ηλικίας μεταξύ 18 και 21 να τοποθετηθουν σε ένα εντατικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων εντός των πρώτων τριών εβδομάδων υποβολή αίτησης τους
Απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση, ένας εκπρόσωπος για την εκστρατεία του Corbyn είπε: «Αυτό είναι μια άλλη τιμωρητική στροφή από την παρούσα συντηρητική κυβέρνηση που αποτυγχάνει στους νέους. Έχουν μειώσει περαιτέρω τις θέσεις εκπαίδευσης, οδηγούν ένα τιμωρητικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που απέτυχε να μειώσει την ανεργία των νέων, και αυξησαν τα πανεπιστημιακά δίδακτρα και αφαιρεσαν τις επιδοτήσεις.
«Δεδομένου ότι μείωσε τις ευκαιρίες για τους νέους να κερδίσουν ή να μάθουν, αυτή η κυβέρνηση κατηγορεί τους νέους και αντι να αντιμετώπισει την αιτία των πραγματικών προβλημάτων. Προτείνει περισσότερεους ελεύθερους κανονες εργασίας από τους νέους με λιγότερα δικαιώματα»
Επιμένοντας ο Χάνκοκ κατηγόρησε το κοινωνικό κράτος λέγοντας ότι οι νέοι άνθρωποι ειναι μέρος μιας «κουλτούρας πρόνοιας που είναι ενσωματωμένο σε μερικές από τις πιο ευάλωτες κοινότητες της Βρετανίας».
Είπε: «Με τη συνεργασία με την κυβερνηση  κάθε νέος άνθρωπος πρέπει να εργάζεται ή να καταρτίζεται, ανοίγοντας τρία εκατομμύρια περισσότερες θέσεις μαθητείας, επέκταση της πρακτικής άσκησης και να διασφαλίσουμε ότι μια ζωή με οφέλη δεν είναι απλώς μια επιλογή, θέλουμε να τελειώσει η εξάρτηση από την πρόνοια για τα καλά, έτσι εξάρτηση από την πρόνοια δεν θα περάσει από γενιά σε γενιά»
«Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να τερματιστεί η μακροχρόνια ανεργία των νέων και την οικοδόμηση μιας χώρας για τους εργαζόμενους, όπου κανείς δεν ορίζεται από τη γέννηση και ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.»
ΔΗΛΑΔΗ Η ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ. ΑΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΖΕΙΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕΙΣ ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ. ΦΥΣΙΚΑ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.
Η ιδέα των στρατοπέδων εκκίνησης για τους νέους χωρίς απασχόληση δεν είναι κάτι καινούργιο. Το Συντηρητικό κόμμα προηγουμένως το πρότεινε το 2008, όταν ο τότε εκπρόσωπος κοινωνικής πρόνοιας Chris Grayling ανακοίνωσε ότι το κόμμα θέλησε να «καταργήσει την καταβολή του επιδόματος για κάθε αρτιμελείς πρόσωπο κάτω των 21 ετών που είναι άνεργοι για περισσότερο από τρεις μήνες».

http://www.theguardian.com/
" data-image-meta="[]" data-image-title="Νεοφιλελέρας Υπουργός προτείνει την αποστολή των νέων Ανέργων σε Στρατόπεδα Εργασίας (βίντεο)" data-large-file="" data-medium-file="" data-orig-file="" data-orig-size="" data-permalink="https://netakias.com/?p=22406" src="https://taneadiasporadotnet.files.wordpress.com/2016/07/cyprus-pow-return-1974.jpg?w=760" />

Δηλαδή, με αυτή την απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής στην Αγγλία, Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, θύματα τουρκικών βαρβαροτήτων και κακο-μεταχείρισης,  αν όχι η κυβέρνηση εκ μέρους των ή από μόνη της,  μπορούν  να ενάγουν το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάμειξη και όχι μόνο της βρετανικής κυβέρνησης το 1974 στις δύο τουρκικές εισβολές στην Κύπρο. Οι μαρτυρίες που υπάρχουν από τα ίδια τα βρετανικά επίσημα αποδεσμευμένα έγγραφα στοιχειοθετούν μια πολύ πιο σοβαρή υπόθεση εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου.
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος  Λονδίνο