Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Συνέντευξη Άσαντ:οι διαπραγματεύσεις στην Άστανα επικενρωμένες στην εκεχειρία

L’image contient peut-être : 2 personnes, personnes assises, table et intérieur
Ο σύριος πρόεδρος Bachar al-Assad δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κράτους και των  »ανταρτών» που θ΄αρχίσουν τη Δευτέρα στο Astana του Kazakhstan, θα είναι επικεντρωμένες στην ενίσχυση της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Δεκέμβρη.
«Θεωρώ ότι αρχικά αυτές θα είναι επικεντρωμένες και ότι η προτεραιότητα θα δοθεί  » στην εκεχειρία δήλωσε ο σύριος πρόεδρος στην γιαπωνέζικη τηλεόραση  TBS, σύμφωνα μ΄αποσπάσματα που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από τη συριακή προεδρία.
«Αυτό θα προστατεύσει τη ζωή ατόμων και θα επιτρέψει να οδηγήσουμε βοήθεια προς διάφορες περιοχές της Συρίας « , είπε.
Οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα Τουρκίας Ρωσίας Ιράν οφείλουν ν΄αρχίσουν την Δευτέρα στην πρωτεύουσα του  Kazakhstan.
«Πιστεύουμε ότι η διάσκεψη απ΄ότι φαίνεται  με συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των τρομοκρατικών οργανώσεων γίνεται για να καταλήξουμε σε μια εκεχειρία και να επιτρέψει σε αυτά τα groupes ( »αντάρτες ») να ενταχθούν στις συμφωνίες συμφιλίωσης στη Συρία « , πρόσθεσε ο αρχηγός του συριακού κράτους.
Ο Bachar al-Assad εκτίμησε ότι αν οι συμφωνίες κλειστούν στην Astana,οι  »αντάρτες »  θα όφειλαν να καταθέσουν τα όπλα τους και να επωφεληθούν από μια αμνηστία  gouvernement. Αυτό είναι και το μόνο πράγμα που μπορούμε να ελπίζουμε αυτή τη στιγμή».
Η πλειοψηφία των  »groupes rebelles » ανακοίνωσαν ότι θα συμεμτέχουν στις συνομιλίες στην Astana. Αντίθετα η  Ahrar al-Cham, αρνήθηκε να ενταχθεί.AFP
Η εκεχειρία δεν θα αφορά ΙSIS και Fatah al Sham την τ. Αλ Νούσρα.afp