Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

To Κρεμλίνο ζητάει εξηγήσεις από την Τουρκία για τις δηλώσεις Ερντογάν περί ανατροπής Άσαντ

Recep Erdogan et Sergueï Lavrov
Oι πρόσφατες δηλώσεις του  Recep Erdogan αναφορικά με τη θέλησή του να θέσει τέρμα στην προεδρία του Bachar el-Assad προκάλεσαν την αντίδραση του Κρεμλίνου δια του εκπροσώπου τύπου του. Ο ρώσος ΥΠΕΞ θ΄αναφέρει το θέμα κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.
«Αυτή η δήλωση είναι πολύ σοβαρή που διαφοροποιεί τις προηγούμενες διακηρύξεις και  την κατανόηση μας της κατάστασης. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι οι μόνες που βρίσκονται νομίμως στο (συριακό έδαφος) και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό.Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εξηγήσεις επί αυτής της δήλωσης», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου ο  Dmitri Peskov.
Την ίδια στιγμή αναγνώρισε ότι δεν προσανατολίζεται σε πιθανή επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα λόγω της δήλωσης.
Ο ρώσος ΥΠΕΞ  Sergueï Lavrov θ΄αναφέρει το θέμα κατά την επίεσκεψή του στην Τουρκία αποκάλυψε στο TASS ο υφυπουργός Εξωτερικών Mikhaïl Bogdanov. «Αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία για ν΄αποσαφηνιστούν τα συναισθήματά τους και οι προθέσεις τους», πρόσθεσε.
Ο Sergueï Lavrov θα πάει στην Τουρκία την 1η Δεκέμβρη για να συναντήσει τον τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, και να λάβει μέρος στην 5η συνάντηση της Ομάδας για τον κοινό ρωσοτουρκικό  στρατηγικό σχεδιασμό  (JSPG), όργανο συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο ανάμεσα στις 2 χώρες.rt 30.11.16