Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Σε πτώση οι αγορές υπό το φόβο του Τραμπ

Το ενδεχόμενο της επικράτησης του Τραμπ στις εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν χθες στις ΗΠΑ, ωθεί σε πτώση τις ασιατικές αγορές, προκαλεί πανικό στη συναλλαγματική αγορά, ενώ ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, φαίνεται να προσομοιάζει τις συνθήκες που επικράτησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) τον περασμένο Ιούνιο.
Οι διεθνείς επενδυτικές αγορές φοβούνται ότι μια εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κι εμπορική αναταραχή, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία αναμένονταν να γίνει τον επόμενο μήνα.
Τις μετεκλογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, παρακολουθούν άμεσα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας, παρενέβη για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος της χώρας.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι μια ξεκάθαρη αποτύπωση του φόβου, φάνηκε στη ραγδαία μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του μεξικανικού πέσο, το οποίο μειώθηκε σε ποσοστό 11% έναντι του δολαρίου, στη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση που κατέγραψε, μέσα σε δύο δεκαετίες.
«Πρόκειται για μια τεράστια πολιτική αναταραχή. Η σημασία του γεγονότος είναι μη μετρήσιμη» σχολιάζει ο Jeremy Cook, επικεφαλής οικονομολόγος στην World First U.K. Ltd.

Ειδικότερα στις αγορές:

Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο σημείωσε πτώση 5,36% στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Ο δείκτης έπεσε στις 16.251,54 μονάδες, καταγράφοντας πτώση κατά 919,84 μονάδες.
Πτώση 2,82% σημειώνει ο δείκτης Hang Seng στις 22.262 μονάδες, 2,09% ο ASX στις 5.238 μονάδες και 3,46% ο Kospi στις 1.934 μονάδες, ενώ στην Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,32% στις 3.106 μονάδες και ο CSI κατά 1,18% στις 3.331 μονάδες.

Βουτιά έως και 800 μονάδες σημειώνουν τα futures του Dow Jones. Στο limit down με πτώση 5% τα futures του Nasdaq.
Ισχυρές πιέσεις καταγράφουν και τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX στη Φρανκφούρτη και τον FTSE 100 να καταγράφουν ισχυρές απώλειες 5%.
Στο κόκκινο βρίσκεται και το χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE υποχωρεί κατά 5%.

Υποχωρεί το δολάριο στην αγορά συναλλάγματος
Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το δολάριο μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.


Το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,88% και διαμορφώνεται στα 1,115 δολάρια.
Το ευρώ βρίσκεται στα 114,671 γεν, στο 0,8941 με τη στερλίνα και στο 1,0807 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σημαντικά σε ποσοστό 1,60% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 103,458 γεν.
Η στερλίνα έναντι του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0, 20% και διαμορφώνεται στα 1,2396 δολάρια.
Η συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο Μεξικού έναντι του δολαρίου υποχώρησε νωρίτερα σε νέο ιστορικό χαμηλό, δηλαδή σε ένα επίπεδο 1:20,3195 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Την ετοιμότητα της κυβέρνησης στο Τόκιο, προκειμένου να παρέμβει για τη στήριξη του ιαπωνικού νομίσματος (γιεν), άφησε νωρίτερα ανοιχτό ο Μασατσούγκου Ασακάουα, αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών για τα διεθνή θέματα.

Σύμφωνα με το Reuters, εκτιμάται πως οι αρχές της Νότιας Κορέας παρενέβησαν ώστε να σταθεροποιήσουν το νόμισμα της χώρας, ενώ οι dealers αρχίζουν να αναρωτιούνται αν θα υπάρξει παρέμβαση από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως προκειμένου να ηρεμήσει κάπως το κλίμα.
Άνοδος για το Bitcoin
Σε ανοδική τροχιά κινείται η τιμή του Bitcoin στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλέστερα «καταφύγια» στον απόηχο της διαφαινόμενης νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτή την ώρα (9.05), σύμφωνα με την πλατφόρμα CoinMarketCap, η αξία του Bitcoin ενισχύεται κατά 2,6% στα 724 δολάρια.
Η ενίσχυση του ηλεκτρονικού νομίσματος οφείλεται κυρίως, σε Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι εγκαταλείπουν μαζικά το δολάριο.

Άλμα στην τιμή του χρυσού

Στην αγορά εμπορευμάτων, ο χρυσός κάνει ράλι 3,36% στα 1.316,4 δολάρια η ουγκιά, φθάνοντας σε υψηλό πέντε εβδομάδων, ενώ το ασήμι 3,5% στα 18,99 δολάρια καθώς οι επενδυτές μοιάζουν να αναζητούν ασφαλή καταφύγια.
Κατρακυλούν οι τιμές του πετρελαίου
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, με αφορμή τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Έτσι, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν σε ποσοστό 2,5%, με την τιμή του βαρελιού να καταγράφεται στα 44,87 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4% στα 43,07 δολάρια το βαρέλι (τη χαμηλότερη τιμή τους, από τον Σεπτέμβριο) πριν επιστρέψουν στα 43,68 δολάρια το βαρέλι.

Διαφυγή στα ομόλογα
Εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας που επικράτησε στις αγορές καθώς διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι επενδυτές φάνηκαν να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σήμερα στην αγορά κρατικού χρέους, προτιμώντας ιδίως τα γερμανικά ομόλογα.
Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων αναφοράς της Γερμανίας υποχωρούσε στο 0,139%, από 0,188% την προηγουμένη στη δευτερογενή αγορά.
Εξάλλου το επιτόκιο των γαλλικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσε στο 0,454%, από 0,500% την προηγουμένη.
Πριν από την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη, οι επενδυτές είχαν ήδη στραφεί στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, άλλη μια επένδυση που χαρακτηρίζεται ασφαλές καταφύγιο.

http://www.nooz.gr/economy/anevainei-o-nikei-ka8os-oi-ependutes-anamenoun-epikratisi-tis-klinton