Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

“Η ιστορία της καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία”, απαντά ο Κοτζιάς στον σουλτάνο Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανταλλάσσουν χειραψία αφού έχουν υπογράψει Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 , στο Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας βρίσκεται στην Αθήνα σε επίσημη επίσκεψη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
“Η ιστορία της ελληνικής καρδιάς φτάνει μέχρι την Ινδία. Αλλά τα σύνορα της καρδιάς μας δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου. Ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός».
Αυτό  διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δηλώσεις περί αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάννης και «συνόρων της καρδιάς».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε ειδική αναφορά και στην Ιστορία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή» και προσέθεσε: «Την Ιστορία πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όχι με ασέβεια, έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι με μια εκ των υστέρων μυθολογία».
Από τη μεριά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην ίδια ερώτηση, τόνισε ότι «η απάντηση είναι πολύ απλή: Σε όλα τα ζητήματα πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο που απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις».
02/11/2016 15:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα