Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

Απαράδεκτες οι δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης απαντά η Αθήνα στον Ταγίπ

Το κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
«Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι «στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ’ επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας».
ΕΞΑΛΛΟΥ: Την έντονη ανησυχία του για τις νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου εκφράζει μέσω γραπτής δήλωσής του ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Πρόσθετη ανησυχία και ακόμα πιο έντονο προβληματισμό προκαλούν οι νέες δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη τις δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς νομικού πλαισίου, από την Άγκυρα.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος καταλήγει τονίζοντας πως «οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο και λίγο πριν τη σχεδιαζόμενη διμερή συνάντησή τους».
Απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημ. Τζανακόπουλο μέσω twitter
Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twiiter ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας απάντησε στα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για τις δηλώσεις Ερντογάν.
«Μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είδε άκουσε, δε διάβασε τις δηλώσεις Ερντογάν! Τουλάχιστον στα εθνικά θέματα σοβαρευτείτε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Σημειώνεται ότι στην διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζανακόπουλος απάντησε ως εξής σε δημοσιογραφική ερώτηση:
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την προκλητική του, έτσι, διάθεση στη χώρα μας και έβαλε στην πραγματικότητα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει τέτοια δήλωση του Τούρκου προέδρου. Υπάρχει ένα δημοσίευμα, ανεπιβεβαίωτο. Και με αυτή την έννοια θέλω να σας πω ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να σχολιάσει δημοσιεύματα. Σε κάθε περίπτωση, σας λέω ότι η θέση μας καθώς και η θέση της παγκόσμιας κοινότητας σε ο, τι αφορά την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάννης, είναι γνωστή.

http://mignatiou.com/2016/11/aparadektes-i-dilosis-amfisvitisis-tis-sinthikis-tis-lozannis-apanta-i-athina-ston-tagip/

ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ