Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

ΕΘΝΙΚΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η «μικρά Ελλάς» έβαλε Βέτο στις Αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν παρά τις πιέσεις!

IMG_2011.JPG
Η ελληνική κυβέρνηση μπλόκαρε την ανανέωση των κυρώσεων εις βάρος της ιρανικής τράπεζας, Bank Saderat, που κατηγορείται για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, αποκαλύπτει με άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αψηφώντας τις πιέσεις εκ μέρους της Ουάσιγκτον και μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, η Αθήνα έθεσε βέτο τον περασμένο μήνα σε μια απόφαση της Ε.Ε. για να ανανεωθούν οι κυρώσεις εις βάρος της μεγαλύτερης ιρανικής τράπεζας. Αυτό αποκαλύπτει η WSJ επικαλούμενη αμερικανούς, ευρωπαίους αλλά και έλληνες αξιωματούχους.

Η Bank Saderat, μια ημικρατική τράπεζα, με το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό δίκτυο στο Ιράν, κατηγορείται από τις ΗΠΑ ήδη από το 2007 για χρηματοδότηση οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές, όπως η Χεσμπολάχ στο Λίβανο και η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Τρία χρόνια αργότερα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ε.Ε. επέβαλαν στην τράπεζα κυρώσεις με την κατηγορία ότι συνδεόταν με το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι πιέσεις από το εξωτερικό

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησαν τις κυρώσεις σε βάρος του ιδρύματος παρά την περσινή διεθνή συμφωνία για ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Saderat μάλιστα ήταν μία από συνολικά μόλις τρεις τράπεζες που παρέμειναν στη «μαύρη» λίστα των Βρυξελλών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το μπλοκάρισμα στην ανανέωση του αποκλεισμού της συγκεκριμένης τράπεζας, έρχεται καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να ανοικοδομήσει τις οικονομικές σχέσεις της με το Ιράν, μετά τη διεθνή συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Η κίνηση εκτιμάται ότι ίσως εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα, την οποία θα επισκεφτεί ο Μπαράκ Ομπάμα σε λίγες μέρες. Η WSJ υπενθυμίζει μάλιστα ότι ο υπουργός Oικονομικών Τζακ Λιου είχε προειδοποιήσει πέρυσι ότι οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία κάνει δουλειές με αυτήν την τράπεζα, θα αποκοπεί από το αμερικανικός χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι θέσεις της Αθήνας

Τον Απρίλιο ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. ενέκρινε την αμφισβήτηση των κυρώσεων από την ιρανική τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι το μπλοκ των 28 κρατών δεν έχει προσφέρει επαρκείς ενδείξεις για να στηρίξει τους ισχυρισμούς πως η Saderat εκτελεί παράνομες δραστηριότητες.

Το δικαστήριο επέτρεψε στην Ε.Ε. να διατηρήσει το πάγωμα στα στοιχεία ενεργητικού για έξι μήνες, μια περίοδος που έληξε στις 22 Οκτωβρίου.

Μέχρι εκείνη την περίοδο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις θα επεκταθούν και μετά τον Οκτώβριο, αναζητώντας νέες ενδείξεις πως η Saderat εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες.

Αν και υπήρχαν αμφιβολίες όσον αφορά τις πιθανότητες της Ε.Ε. να κερδίσει μια νέα δικαστική μάχη, οι 27 από τις 28 κυβερνήσεις της Ε.Ε. ήταν προετοιμασμένες να επεκτείνουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με ανώτατους Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους.

«Υπάρχει μια απόφαση δικαστηρίου της Ε.Ε. και πρέπει να γίνει σεβαστή», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Υπήρξαν εξαιρετικά σαφείς οδηγίες στην Αθήνα να τη μπλοκάρει» σημείωσε ένας δεύτερος έλληνας αξιωματούχος.

wsj – newsbeast.gr

https://olympia.gr/2016/11/01/%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b7%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%ac-%ce%b5%ce%bb%ce%bb/