Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Το παρασκήνιο της μεγάλης φυγής των 8 στρατιωτικών

turkey
Το απόγευμα της 15ης Ιουλίου 2016, επτά από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς του 4ου συντάγματος της αεροπορίας στρατού στη Σαμάντιρα, έξω από την Κωνσταντινούπολη (είναι στην ασιατική πλευρά), ήταν εκτός υπηρεσίας, όταν ειδοποιήθηκαν από τον αξιωματικό υπηρεσίας της μονάδας ότι έχουν πτήση.
Το περίεργο είναι ότι εκείνη την ημέρα, από τις δύο το μεσημέρι, ήταν στη μονάδα ένας συνταγματάρχης που δεν είχε υπηρεσία και διατηρεί στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας. H δύναμη ελικοπτέρων της Σαμάντιρα ανήκει στην τουρκική 1η στρατιά που είχε τη μικρότερη εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, συγκριτικά, βέβαια, πάντα με άλλους σχηματισμούς του τουρκικού στρατού.
Οταν οι «8» (που είναι 9 στην αρχή της μακράς νύχτας του πραξικοπήματος, από 3 σε κάθε ελικόπτερο) ειδοποιούνται να αναλάβουν υπηρεσία, παίρνουν την εντολή να πάνε τρία ελικόπτερα –το σύνταγμα διαθέτει «Μπλακ Χοκ» και «Χιούιτ»– στη λεωφόρο Βατάν στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Η λεωφόρος Βατάν βρίσκεται στο Φάτιχ, μία από τις γειτονιές προπύργια τόσο του κυβερνητικού AKP, όσο και του κινήματος Γκιουλέν, καθώς η πλειονότητα των κατοίκων του είναι άνθρωποι ευσεβείς, εσωτερικοί μετανάστες από την Ανατολία.
Το πρώτο ελικόπτερο με τους χειριστές Α. Γκ. και Γκ. Μ. δέχεται 14 σφαίρες την ώρα που προσγειώνεται. Oι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο, έχουν ταυτοποιήσει ότι επιχείρησαν να συλλάβουν τον αρχηγό της 1ης στρατιάς για λογαριασμό των πραξικοπηματιών κοντά στη λεωφόρο Βατάν.
Ενα βίντεο που έχει τραβηχθεί από κινητό τηλέφωνο δεν δείχνει τα ελικόπτερα λόγω σκότους

http://www.viadiplomacy.gr/paraskinio-tis-megalis-figis-ton-8-stratiotikon/