Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Επιπλέον 24 “αόρατα” αμερικανικά F-35 για Τουρκία: Κίνηση προς ΗΠΑ, απειλή για Ελλάδα

Η Άγκυρα θα αγοράσει άλλα 24 μαχητικά F-35 από την αμερικανική Lockheed Martin. FORCE/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY
Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στο υπουργείο Άμυνας την εντολή να αγοράσει άλλα 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35 της εταιρείας Lockheed Martin, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber.
Η Γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Άγκυρα αποφάσισε να αγοράσει από την εταιρεία και άλλα πολεμικά αεροσκάφη. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που ήταν σε γνώση της υπόθεσης είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η νέα παραγγελία αφορά συνολικά 24 μαχητικά.
Τα πρώτα αεροσκάφη της αρχικής παραγγελίας αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία το 2018. Συνολικά, η Άγκυρα σχεδιάζει να αγοράσει 100 μαχητικά F-35.
Η κίνηση αυτή της Τουρκίας αποτελεί σαφής προσπάθεια προσέγγισης με τις ΗΠΑ καθώς το εν λόγω μαχητικό δεν είναι ακόμα και θα αργίσει να καταστεί, επιχειρησιακό. Άρα ο μόνος λόγος της παραγγελίας, αυτή την στιγμή, είναι πολιτικός. Αποτελεί ουσιαστικά μια προσπάθεια της Άγκυρας να “δωροδοκήσει” την αμερικανική πλευρά, θυμίζοντάς παράλληλα πως η Τουρκία είναι σημαντική αγορά για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία.
Ωστόσο η παραγγελία αυτή οφείλει να ανησυχήσει και την Αθήνα καθώς η ενίσχυση της τουρκικής αεροπορίας με αεροσκάφη 5ης γενιάς, όπως το F-35, δεν αποτελεί καθόλου ευχάριστη προοπτική για την Ελλάδα.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters