Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Υπέρ βιώσιμης λύσης ο Τούρκος «πρέσβης» τα κατεχόμενα

Η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά ενεργούν με στόχο την επίτευξη μιας λύσης δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης που θα βασίζεται στη διζωνικότητα, τη δικοινοτικότητα, την ιδρυτική εντολή των δύο “λαών” και την πολιτική τους ισότητα, δήλωσε ο “πρέσβης” της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Ντεριά Κανμπάι.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι εορτασμοί για τα 93 χρόνια από την ίδρυση της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας άρχισαν με ομιλία του κ. Κανμπάι που μεταδόθηκε από την “κρατική” τηλεόραση ΒRT. Ο Τούρκος “πρέσβης” είπε ότι οι Τ/κ έχουν δικαίωμα να ζήσουν με ασφάλεια και ευημερία σε αυτό το νησί, όπως και οι Ε/κ και πως δεν μπορεί να συνεχιστεί το Κυπριακό με αυτή την κατάσταση. Αυτό, πρόσθεσε, το ψευδοκράτος και η Τουρκία το δηλώνουν με κάθε ευκαιρία αλλά δυστυχώς η διεθνής κοινότητα δεν δείχνει ευαισθησία.
“Εσείς αδέρφια μας Τουρκοκύπριοι, προερχόμενοι εκατοντάδες χρόνια πριν από την Ανατολία και έχοντας την ίδια ρίζα μαζί μας, που παλεύετε για να υπάρχετε σε αυτά τα χώματα, η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει να είναι μαζί σας σε κάθε πλατφόρμα. Η Τουρκία, που δεν ξέχασε τις πικρές και τραγικές εμπειρίες που υπέστη ο τ/κ λαός στο νησί, υιοθέτησε ως βασική πολιτική το σύστημα εγγυήσεων σε συνταγματικό επίπεδο”.
Ευχή τους, είπε ο κ. Κανμπάι, οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε μια συμφωνία για μια μόνιμη, δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Ο Τούρκος “πρέσβης” αναφέρθηκε εκτενώς στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, λέγοντας πως οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης στο δημόσιο τομέα από το “παράλληλο κράτος” συνεχίζονται με ταχύτητα. Ευχαρίστησε δε για την εκδήλωση στήριξης που υπήρξε στα κατεχόμενα και τη συγκέντρωση στη Λευκωσία για την καταδίκη της απόπειρας πραξικοπήματος.
Αναφέρθηκε επίσης και στο έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αντιμετώπισης των διαρροών και συνεχίζονται οι επιπρόσθετες επενδύσεις. Όλοι οι “δήμοι”, ανέφερε, υπέγραψαν τη συμφωνία συνδρομής και 25 εξ αυτών έχουν ήδη νερό. “Στις βρύσες των σπιτιών στην Κερύνεια, τη Λευκωσία, την Αμμόχωστο, τη Μόρφου και το Τρίκωμο τρέχει νερό και οι άνθρωποί μας έχουν μια καλύτερη ζωή”.
Ο Τούρκος διπλωμάτης μίλησε για τους τομείς του τουρισμού και της ανώτατης παιδείας που συμβάλλουν στην οικονομία του ψευδοκράτους, που είναι απαραίτητο να σταθεί στα δικά του πόδια ενώ αναφορά έκανε και στα άλλα έργα και συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

http://dialogos.com.cy/blog/iper-viosimis-lisis-o-tourkos-presvis-ta-katechomena/#.WBORkOQ0O00