Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

Σερβία: Θετικό το Σερβο-Αλβανικό Φόρουμ στη Νις

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξαντάρ Βούτσιτς, σήμερα, στο φόρουμ των Σέρβων και Αλβανών επιχειρηματιών στην πόλη Νις, δήλωσε ότι το πλησιέστερο λιμάνι προς την Σερβία θα γίνει αυτό του Δυρραχίου, μετά την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Νίς-Πρίστινα- Τίρανα-Δυρράχιο.
 
«Μετά την κατασκευή αυτής της οδού, από το Βελιγράδι προς το Δυρράχιο  το ταξίδι θα διαρκεί  τεσσεράμισι ώρες», είπε ο Βούτσιτς.
Επεσήμανε ότι η Σερβία και η Αλβανία έχουν έναν μεγάλο αριθμό μη ενεργών πληθυσμών, δηλαδή άτομα που δεν εργάζονται, ούτε πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ οι νέες επενδύσεις θα μπορούσαν να τονώσουν την αγορά εργασίας.
Υπενθύμισε ότι το εμπόριο με την Αλβανία, έχει φθάσει τα €102 εκατομμύρια ετησίως και εκτιμάται ότι μελλοντικά θα είναι υψηλότερο,  μετά την απόσυρση διοικητικών και τελωνειακών φραγμών, ιδιαίτερα για τα αγροτικά προϊόντα τα οποία είναι ευάλωτα σε τελωνειακές καθυστερήσεις.
Ο Βούτσιτς τόνισε ότι οι Αλβανοί επιχειρηματίες είναι ευπρόσδεκτοι στη Σερβία και ότι η πόρτα της Σερβίας και η σερβική αγορά είναι ορθάνοιχτες.
Πρόσθεσε ότι οι Σέρβοι και οι Αλβανοί είναι δύο από τα μεγαλύτερα έθνη στα Δυτικά Βαλκάνια και πρέπει μόνοι να κοιτάξουν το μέλλον τους.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι στην Αλβανία υπάρχουν περίπου  100 σερβικές επιχειρήσεις που εργάζονται σε θετική ατμόσφαιρα.
Τόνισε ότι οι εμπορικές συναλλαγές με τη Σερβία μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και οι επιχειρηματίες από τις δύο πλευρές βλέπουν πολύ θετικά τη σημερινή προσέγγιση», είπε.
Επεσήμανε ότι το Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Νις, αποτελεί φωτεινή απόδειξη για τις σχέσεις των δύο χωρών, ανεξάρτητα με τις διαφορές που υπάρχουν σε διάφορα θέματα.
«Ας θυμηθούμε τι ατμόσφαιρα είχε δημιουργηθεί πριν από δύο χρόνια και κανείς μας δεν θα μπορούσε τότε να φαντασθεί  ή να έχει την αίσθηση, ότι μέσα σε δύο χρόνια τόσα θα αλλάξουν», τόνισε.
 
--