Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Παυλόπουλος: «Μολών λαβέ» σε όποιον επιβουλεύεται την ακεραιότητα της Ελλάδας

paylopoylos
Στεφάνι κατέθεσε στο μνημείο του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη στην Κάρπαθο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο ΠτΔ πραγματοποίησε την ακόλουθη δήλωση:
«Η θυσία του Ήρωα Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη είναι πια πολύτιμο κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας μας, το οποίο εμπνέει και διδάσκει.  Εμπνέει το αίσθημα αταλάντευτης προσήλωσης στο χρέος έναντι της Πατρίδας και του Έθνους.  Και διδάσκει, συνακόλουθα, την διαχρονική απάντηση που εμείς, οι Έλληνες, δίνουμε και θα δίνουμε πάντα σε οιονδήποτε επιβουλεύεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας μας: «Μολών λαβέ». Αιωνία η μνήμη του».
Στις 23 Μαΐου 2006 και έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά, το αεροσκάφος του Κωνσταντίνου Ηλιάκη είχε καταπέσει κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16.
Για το ζήτημα της Τουρκίας
Κατά την τελετή ανακήρυξης του ως επίτιμου δημότη του νησιού ο κ. Παυλόπουλος διαμήνυσε ότι κάθε αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης, είναι αμφισβήτηση ευρωπαϊκού εδάφους.
«Αυτό το θέμα αφορά και την Ευρώπη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Αναφερόμενος στην Τουρκία ο ΠτΔ είπε επίσης ότι στις δύσκολες ώρες που αντιμετώπισε πρόσφατα, με την απόπειρα πραξικοπήματος, η Ελλάδα έτεινε χέρι φιλίας.
«Θα πρέπει όμως να γνωρίζει η Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος «ότι γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν παρά μόνο στην φαντασία της».
Αναφερόμενος στην ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη ο ΠτΔ επεσήμανε ότι «με βαθιά συγκίνηση, αλλά με ανάλογο αίσθημα ευθύνης και χρέους αποδέχομαι τον εξαιρετικά τιμητικό τίτλο του επίτιμου δημότη της ιστορικής Καρπάθου, επειδή δε η ύψιστη αυτή τιμή επιδαψιλεύεται όχι στο πρόσωπό μου, αλλά στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, σπεύδω να σας διαβεβαιώσω ευθύς εξ αρχής ότι ο τίτλος του επίτιμου δημότη της Καρπάθου θα είναι εφεξής βασικός δείκτης πορείας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων μου».
Αναφέρθηκε επίσης, στην επέτειο του εορτασμού και στον ηρωισμό που επέδειξαν πριν από 72 χρόνια οι κάτοικοι του νησιού και στα διδάγματα τα οποία μας κληροδοτεί.
Σας διαβεβαιώ ότι, επιστρέφοντας από την Κάρπαθο, θα φέρω στις «αποσκευές» μου όχι μόνο τις αναμνήσεις της υπέροχης φιλοξενίας σας, αλλά κυρίως και πρωτίστως, την διαρκή εγρήγορσή μου να φανώ αντάξιος της μεγάλης τιμής που σήμερα μου επιφυλάξατε, ανακηρύσσοντάς με συντοπίτη σας κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
http://www.viadiplomacy.gr/pavlopoulos-molon-lave-se-opion-epivoulevete-tin-akereotita-tis-elladas/